Decalogul militarului

Alcătuit cu prilejul zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei Române, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

  1. Mulțumește lui Dumnezeu pentru că te-a înzestrat cu această vocație de a sluji țara și neamul întru apărarea patrimoniului naţional şi spiritual.
  2. Fii gata oricând, potrivit jurământului militar, de a-ți asuma nobila condiţie de erou al neamului tău.
  3. Virtuţile militare, valorile creştine şi familia, într-un tot unitar, să fie pentru tine alfa şi omega unei vieţi și cariere împlinite.
  4. Sporește-ți credința în Dumnezeu pentru ca moartea să te ocolească întocmai ca pe cei hotărâţi să meargă pe calea sacrificiului suprem.
  5. Nu ezita niciodată să te jertfești pentru neamul tău, atunci când interesele acestuia sunt în mod vădit periclitate.
  6. Pregătește-te în așa fel încât, ca militar, mai bine să câștigi războiul prin cuvânt, decât oamenii prin sabie, şi pacea prin pace, nu prin război.
  7. Pregătește-te continuu, pentru a fi un foarte bun strateg și un iscusit ostaș, pătruns până în ultima fibră a simţirii de istoria neamului tău, cu victoriile şi vitejiile acestuia.
  8. Îmbină în mod armonios disciplina spirituală, primită în familie, cu apărarea valorilor fundamentale: datoria, onoarea şi patria, alături de omenia manifestă.
  9. Pune-ți încrederea neţărmurită în Dumnezeu – Preasfânta Treime, în Maica Domnului şi în Sfinţii Militari și nu te rușina a-ți mărturisi credința, întocmai marilor voievozi și conducători de odinioară.
  10. Luptă împotriva celor care ar vrea să ne răpească tezaurul material şi spiritual, ca astfel, biruind în lupta cea cu dreptate, să te înregimentezi în rândul Sfinţilor Militari din Împărăţia lui Dumnezeu.

† C A L I N I C

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Sursa: http://www.arhiepiscopiasucevei.ro

Previous Post

Istoricul raclei Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Next Post

Arhim. Theona Athanasiadis – E un lucru măreț a păstori sufletele cu dragoste

Related Posts
Total
0
Share