Decalogul vârstnicului

  1. Mulțumește-I lui Dumnezeu – Cel vechi de zile – pentru vârsta patriarhală cu care te-a binecuvântat.
  2. Primește-L în sufletul tău pe Hristos Domnul, precum odinioară pe brațe L-a purtat Dreptul Simeon, ca astfel să te bucuri încă de aici de Împărăția Cerurilor.
  3. Roagă-te Domnului să nu te părăsească în vremea bătrâneților, când te vor lăsa puterile și cei din jurul tău se vor depărta de tine.
  4. Dă mărturie semenilor despre cât de mult bine ți-a făcut Dumnezeu în anii vieții tale și învață-i cele bune și de folos din trăirile tale.
  5. Caută spre viețuirea pilduitoare a celor drepți și însoțește-te cu cei înțelepți și credincioși care merg întru căile Domnului.
  6. Zăbovește în creșterea ta duhovnicească și în dobândirea sfintei cuviințe, cheia care deschide ușa Împărăției Cerurilor.
  7. Nu-ți lega sufletul de cele materiale, ci dacă în viața ta ai înmulțit talanții încredințați ție de Dumnezeu, rânduiește-i săracilor, orfanilor și văduvelor, dobândind comoară veșnică.
  8. Nu te lăsa ademenit de prieteniile celor interesați de puțina ta agoniseală, ca să nu-ți pierzi liniștea trecerii tale Dincolo.
  9. Fii recunoscător lui Dumnezeu, Cel în Treime preaslăvit, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Maicii Domnului și tuturor Sfinților pentru darul vieții și nu înceta să te rogi lor până la ieșirea ta din această lume.
  10. Cere-I mereu în rugăciune lui Dumnezeu ca slobozirea în pământul din care ai fost luat să-ți fie fără durere, o perpetuă bucurie pascală.

† Calinic,
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Sursa: http://www.arhiepiscopiasucevei.ro

Previous Post

Cuviosul Neofit din Cipru – „un diamant tare” îngropat în măruntaiele pământului

Next Post

Schitul Sfântul Neagoe-Vodă Basarab – primul hram – 2023 (VIDEO)

Related Posts

Vindecarea depresiei

Depresia (de la cuvântul latinesc depressio-„constricție”, „apăsare”) este dispoziția sufletească abătută, însoțită de moleșeală, astenie, de o apreciere descurajată…
Read More
Total
0
Share