,

Dorada la tavă

Ingrediente (pentru 4 porții):

4 dorada (de 300-400 g fiecare)
3 cepe, 180 ml ulei de măsline
4 lămâi, 4 căței de usturoi
piper negru, chimen, ienibahar măcinat


Se curăță peștele de solzi și de măruntaie, se spală bine și se sărează. Se așază, apoi, într-o strecurătoare, timp de o oră-două, la scurs. Se așază într-o tavă îndeajuns de mare încât să încapă bine toți peștii, fără să fie înghesuiți. Dacă tava e mai mare, vom fi obligați să punem mai multă apă și rețeta nu va reuși. Se adaugă apă cât să se acopere peștii și se lasă la fiert, la foc mare.

Se curăță ceapa, se spală bine, te toacă foarte fin și se frământă puțin, ca să se înmoaie. Se curăță usturoiul și, îndată ce peștele începe să fiarbă, se adaugă în tavă ceapa, usturoiul și uleiul. După o jumătate de oră se micșorează flacăra și începe să mișcăm tava, ca să nu se prindă peștele de fundul tăvii. Se adaugă, apoi, condimentele. După 15 minute se toarnă și zeama de lămâie și se ia tava de pe foc.

Notă:

Acest fel de mâncare se servește pe farfurie adâncă. Așezăm cu atenție peștele, ca să nu se desfacă în bucăți, adăugăm apoi și puțin sos, care este extraordinar de gustos.

EXPRESIE

Mi-a prăjit peștele între buze (se spune despre oameni tiranici).

Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.