Dumnezeu are nevoie de OAMENI! Decalogul prudenţei

În contextul Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane, marcată anual la 18 octombrie, și al parteneriatului dintre Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și Patriarhia Română, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic propune un Decalog al prudenței. 

1. Sporiţi-vă atenţia, pentru că numai astfel veţi putea ieşi de sub incidenţa traficului de persoane, care a luat amploarea unei industrii de miliarde de dolari/euro pe plan internaţional, bazată pe crimă organizată, a doua ca profitabilitate după traficul de droguri. Această industrie este specializată pe depersonalizarea omului, distrugerea lui fizică, psihică şi spirituală, precum şi pe metode şi practici care-l transformă pe om în marfă.

2. Nu vă amăgiţi cu promisiunile deşarte ale unor lideri de clanuri mafiote, specializate în această plagă socială, şi nici cu cuvântul îmbietor al celor din anturajul acestora, chiar dacă – din întâmplare, cândva – v-au fost prieteni, vecini, cunoștințe, colegi de serviciu sau de școală, parteneri de cuplu. Poveştile credibile și convingătoare pe care vi le prezintă pot ascunde drama vieţii voastre.

3. Nu râvniţi cu orice preţ la roşcovele unei vieți mai bune, precum fiul risipitor (Luca 15, 11-32), căzând în mreaja unor speranţe false şi realizări iluzorii, care vă pot periclita demnitatea şi vă pot îngrădi libertatea.

4. Nu vă lăsaţi, tinerelor şi tinerilor, vrăjiţi de frumuseţea chipului vostru şi nu mizaţi pe atracţia trupului vostru, pentru un câştig aparent facil şi pentru o putere efemeră, asemenea Dalilei (Judecătorii 16, 4-5), ca nu cumva după iadul prin care veţi trece să fiţi de nerecunoscut.

5. Nu toleraţi tratamentele coercitive degradante, constrângerea prin violenţă, abuzul verbal, fizic şi emoţional, considerând că nu există alternativă, ca nu cumva răul acceptat astăzi să se transforme în mai mult rău mâine şi din agresaţi să deveniţi agresori.

6. Manifestaţi prudenţă faţă de cei care nu respectă demnitatea și drepturile fundamentale ale omului, pentru a nu vă transforma în obiect de profit, în marfă, în instrument de escrocare a celor de bună-credinţă. Nu aderaţi la astfel de grupări criminale, pentru că, odată căzuţi în mreaja acestora, nu veţi avea îndreptăţire ori vreun fel de protecţie, nici măcar din partea celor care ar trebui să vă apere şi dintre care mulţi, din păcate, au conştiinţa şi mâinile murdare de sângele semenilor care au sfârşit dureros de nedrept.

7. Fiţi cu luare aminte, căci negustorii de carne vie lucrează astăzi nestingheriţi, pentru că societatea de astăzi nu mai are un Neemia, care să lupte împotriva unor astfel de tendințe de exploatare a semenului (Neemia 5, 1-11) şi niciun Amos care să avertizeze că mânia lui Dumnezeu sub diferite forme este asupra noastră, din pricina faptului că l-am vândut „pe cel drept pe argint şi pe cel sărac pentru o pereche de încălţăminte” (Amos 2, 6).

8. Cugetaţi la drama prin care a trecut Iosif, fiul lui Iacov, care a fost vândut de înşişi fraţii săi în Egipt şi ale cărui daruri dumnezeiești au fost folosite pentru profitul stăpânilor lui (Facerea 37, 20-28); trista lui experienţă rămâne un memento peste veacuri, care se poate repeta cu fiecare dintre noi, însă poate nu cu acelaşi deznodământ fericit.

9. Privegheaţi şi nu fiţi nepăsători faţă de suferinţa celui neputincios, ca să nu vă mustre conştiinţa şi să vă întrebaţi ca Dreptul Iov: „Dacă aş fi nesocotit dreptul slugii sau al slujnicei mele, în socotelile lor cu mine, ce mă voi face eu când Dumnezeu se va ridica şi ce răspuns Îi voi da când va lua procesul în cercetare? Cel ce m-a făcut pe mine în pântecele mamei mele nu l-a făcut şi pe robul meu? Nu este, oare, El singur Care ne-a alcătuit în pântece?” (31, 13-15).

10. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să trimită ţării acesteia oameni care să elibereze pe cel captiv și asuprit și să rupă orice fel de jug; care să-i ferească şi să-i izbăvească pe semenii lor de şi din mâna celor răi; care să apere drepturile celui răpit din casa şi pământul lui şi exploatat pentru interese meschine; care să facă dreptate și judecată tuturor celor asupriţi.

Dumnezeu, astăzi, mai mult ca oricând, are nevoie de leviți și preoți, de oameni credincioşi, care să-i protejeze pe bătrâni, pe tineri, pe femei, pe fete şi pe copii; are nevoie de oameni de bună credinţă, care să simtă durerea celui zdrobit și să-l ajute pe cel căzut între tâlhari, asemenea samariteanului milostiv – Hristos.

Dumnezeu are nevoie de OAMENI!

† C A L I N I C

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Sursa: http://www.arhiepiscopiasucevei.ro

Previous Post

Designerul Florin Dobre: „Aici ar trebui să vină și necredincioșii la un moment dat, să înțeleagă ce trăim noi”

Next Post

Apostolul zilei (Filipeni 3, 1-8)

Related Posts
Total
0
Share