E de datoria noastră să alegem

Preot Ioan Istrati

Sunt două feluri de oameni.

O parte sunt realiști, materialiști, pragmatici, țintuiți în scopurile lor concrete, pentru care totul are un preț, eventual în bani. Pentru ei și valoarea, și frumusețea, și arta, și sfințenia însăși, sunt doar izvoare de bani, de influență, de putere asupra celor mici. Pentru ei Liturghia e un ritual, respectat la literă, o succesiune de incantații pentru convingerea celor ce au nevoie de un stăpân.

Cealaltă parte sunt oameni pentru care universul întreg nu valorează cât o Linguriță cu Euharistie, în care e Hristos întreg, Împăratul veacurilor. Pentru ei, toți banii de pe lume nu pot cumpăra un suspin în brațele Mirelui Bisericii. Pentru ei, Liturghia nu e doar frângerea lui Hristos, de acum 2000 de ani, ci frângerea lor de ființă. Ei mor lângă Crucea Hristosului jertfit și înviază împreună cu El. În ei, se sfâșie catapeteasma lumii pentru ca Lumina Hristos să invadeze întregul univers.

Această dihotomie s-a văzut și acum, când din cauza unui virus, am primit poruncă să zăvorâm Bisericile pentru credincioșii pe care i-am chemat o viață la Dumnezeu.

NU E ÎN NICIUN CAZ UN ÎNDEMN LA NESUPUNERE. Durerea noastră în fața pustiirii. E doar zdrobirea inimii pentru păcatele noastre, din cauza cărora am ajuns așa. E realismul și conștientizarea faptului că L-am izgonit pe Dumnezeu din noi, iar acum Îl căutăm în zadar.

Cu toată răspunderea pentru viața pămîntească a oamenilor, noi trebuie să ne îngrijim și de viața sufletului lor. Pentru inimile slabe, o asemenea poruncă poate relativiza și mai mult Taina veacurilor, de la care au abdicat toți cei din pierzanie.

E de datoria noastră să alegem. Ori hăhăim teologal în fața implacabilului, fabricăm temeiuri logice pustiirii și edulcorăm amarul acestei crize, ori strângem din inimă și din ochi până când se va sfărâma prin lacrimi zidul de piatră pe care l-am zidit pentru a ne despărți de Dumnezeu.

Previous Post

Propunere de lectură uşoară

Next Post

Golul din noi trebuie să ne sperie

Related Posts
Total
0
Share