Evanghelia zilei (Matei 23, 1–12)

Iisus mustră pe farisei

„În vremea aceea a vorbit Iisus mulțimilor și Ucenicilor Săi, zicând: Cărturarii și fariseii au șezut în scaunul lui Moise; deci toate câte vă vor zice vouă faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor să nu faceți, că ei zic, dar nu fac. Pentru că leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște. Toate faptele lor le fac ca să fie priviți de oameni; că își lățesc filacteriile și își măresc ciucurii de pe poalele hainelor. Și le place să stea în capul mesei la ospețe și pe scaunele cele dintâi în sinagogi, să li se plece lumea în piețe și să fie numiți de oameni: Rabbi. Voi însă să nu vă numiți rabbi, că unul este Învățătorul vostru: Hristos, iar voi toți sunteți frați. Și tată al vostru să nu numiți pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri. Nici povățuitori să nu vă numiți, că unul este Povățuitorul vostru: Hristos. Și care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru, căci cine se va înălța pe sine se va smeri, și cine se va smeri pe sine se va înălța.”


Cum ne îmbrăcăm

Sfântul Ambrozie al Milanului, Scrisori, scrisoarea a LXIX-a, 1-6, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 53, p. 280-281

„Ca și un fiu, mi-ai scris că te-au întrebat unii ce vrea să spună faptul că legea îi numește urâciune pe cei ce se îmbracă în veșmintele celuilalt sex, fie bărbați, fie femei, căci scris este: Femeia să nu poarte veșminte bărbătești, nici bărbatul să nu îmbrace haine femeiești, că tot cel ce face aceasta, urâciune este înaintea Domnului (Deuteronom 22, 5). La drept vorbind, ceea ce este nepotrivit vine împotriva firii însăși. De ce vrei, omule, să nu pari ceea ce te-ai născut? De ce-ți iei o înfățișare străină? De ce minți că ești femeie, iar tu, femeie, că ești bărbat? Firea îl îmbracă pe fiecare cu veșmintele potrivite lui. Deosebite sunt obiceiurile, deosebite sunt mișcările, chipul, mersul, puterile, deosebit este și glasul femeii de al bărbatului. Dar și la celelalte neamuri de viețuitoare alta este înfățișarea leului, alta a leoaicei, alta este puterea, altul răgetul. Altfel sunt taurii și altfel vițeii. La cerbi deosebirea de înfățișare între sexe este atât de mare încât de departe poți să spui care este cerb și care este cerboaică. La păsări, însă, deosebirea se face mai mult după îmbrăcăminte, ca și la oameni. Căci la ele veșmântul firesc le arată de ce sex sunt. Păunii sunt chipeși, păunițele nu, înfățișați în chip deosebit după culoarea și frumusețea penelor. Și fazanii se deosebesc ca sex tot după culoarea penelor. Ce să zicem despre găini? Cât de răsunător este glasul cocoșului, un adevărat dar de noapte, pentru trezirea de care avem nevoie. Își schimbă acestea toate înfățișarea? De ce dorim noi să ne-o schimbăm? A pătruns obiceiul grecesc ca femeile să poarte tunici scurte, asemenea bărbaților. Să zicem că ele, imitând bărbații, vor să pară mai voinice, dar bărbații de ce să se înfățișeze cu chip mincinos? Minciuna și în cuvânt este josnică, cu atât mai mult în îmbrăcăminte.”

Sursa: http://ziarullumina.ro

Previous Post

Apostolul zilei (I Corinteni 4, 1-5)

Next Post

Oare diavolul cunoaște gândurile noastre?

Related Posts
Total
0
Share