Filmări în premieră – Schitul românesc de la Iordan

Trinitas TV a primit, miercuri, în mod excepțional aprobarea de a filma în premieră Schitul românesc de la râul Iordan care urmează să fie restaurat. Televiziunea Patriarhiei Române realizează în această perioadă un documentar despre Israel.

Nicio altă televiziune nu a mai filmat Schitul românesc de la râul Iordan din cauza localizării în zonă militarizată, cu acces restricționat, la granița dintre Iordania și Israel.

Excepția se datorează sprijinului acordat de armata israeliană Reprezentanței Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, prin părintele protosinghel Ioan Meiu și Gabriel Săcuiu.

Acesta este un prim pas, o concretizare a eforturilor comune privitoare la redeschiderea zonei militarizate pentru circuitul turistic. Este un efort comun al cultelor care au proprietăți în zonă și al statului Israel, care a oferit tot sprijinul în procesul de deminare și demilitarizare a zonei.

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului dorim să readucem la viață acest schit românesc de pe malul Iordanului care este în grija Sfântului Ioan Iacob și a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, a declarat Protos. Ioan Meiu.

Procesul de restaurare a schitului se află la nivelul stabilirii proiectului care va fi supus apoi spre aprobare atât Patriarhiei Române, cât și autorităților locale.

Schitul, în care a slujit și Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, se află în vechea Vale a Mănăstirilor denumită astăzi Qasr al-Yahud. Din zonă au fost eliminate cu succes în jur de 3.400 de sisteme explozibile.

Procesul de deminare care a angrenat eforturi uriașe s-a încheiat la finalul anului 2020.

Sursa: http://basilica.ro.

Previous Post

Mărturia preotului Gheorghe Smădoi despre minunea Sfântului Nifon cu Sfinția Sa care a suferit de cancer nazo-faringian și a fost operat de Sfântul Ierarh Nifon

Next Post

Convorbire cu un diavol

Related Posts
Total
0
Share