Gânduri ale unui monah ajuns la 101 ani

De 7 decenii la racla Sfintei Filoteia de la Curtea de Argeş slujeşte arhimandritul Clement Haralamb, care astăzi (04 martie 2024) împlineşte venerabila vârstă de 101 ani. Cu câteva zile înainte de această aniversare am purtat un dialog cu Părintele Clement, din care am scos câteva gânduri ale unui om care de 8 decenii şi-a închinat viaţa urmării şi slujirii lui Hristos. Monah de la sfârşitul anilor 40 ai secolului 20, Părintele Clement spune că viaţa pe care a dus-o în mănăstire „a fost bună, pentru că a făcut ascultare”. Alegerea de a urma viaţa monahală a fost un gând din copilărie. Cea mai mare parte din viaţă a fost monah la Mănăstirea Curtea de Argeş. În monahism a intrat la Mănăstirea Cozancea din binecuvântatul ţinut al Botoşanilor, unde a stat timp de 6 ani. Aici a devenit fiul duhovnicesc al avvei cu chip şi viaţă de Pateric, Cuviosul Părinte Paisie Olaru. Prin intermediul lui l-a cunoscut şi pe Părintele Cleopa Ilie, care venea la Mănăstirea Cozancea pentru a primi sfat duhovnicesc de la Părintele Paisie. 

Despre duhovnicul său, Părintele Clement spune că era un om foarte bun, care l-a ajutat  mult în formarea sa duhovnicească. În acelaşi timp vorbeşte şi despre blândeţea Părintelui Paisie, care era foarte atent cu fiii săi duhovniceşti, viaţa lui fiind o pildă pentru toţi cei care l-au cunoscut. Părintele Clement mărturiseşte că Părintele Paisie Olaru a fost un om sfânt. Dintre monahii pe care i-a cunoscut la Cozancea, cel mai vestit era Părintele Paisie, care stătea retras lângă mănăstire, în viaţă sihăstrească. Venea în mănăstire pentru slujbe, apoi se retrăgea la chilia sa. Aici te primea dacă aveai nevoie de ajutorul său. Citea o rugăciune pentru a veni în ajutorul celui care-l căuta. Părintele Paisie era un om al liniştii, al tăcerii, care prefera să se retragă în rugăciune. El avea o viaţă îmbunătăţită. Sfatul Părintelui Paisie pentru Părintele Clement a fost să facă ascultare, care este cea mai importantă pentru un monah.

Părintele Cleopa l-a chemat la Mănăstirea Sihăstria din ţinutul Neamţului pentru a vedea locul unde a pusnicit el timp de 7 ani în munţi şi să-i întâlnească pe toţi vieţuitorii cu viaţă pust­nicească de acolo. Din păcate, nu a putut să facă această călătorie duhovnicească, pentru că a fost reţinut de ascultările pe care le-a avut ca preot la Mănăstirea Curtea de Argeş, unde exista puţin personal clerical în anii comunismului, Părintele Clement fiind monah la Curtea de Argeş din anii 50 ai secolului trecut. De atunci, Părintele a slujit la racla Sfintei Filoteia, fiind martor în 7 decenii al multor lucruri minunate pe care Dumnezeu le-a făcut prin mijlocirea ei. Condiţia esenţială pentru a primi ajutor de la Sfânta Filoteia este credinţa, după cum mărturiseşte Părintele Clement: „Cine venea cu credinţă se vindeca”.

Despre pelerinajul la Sfintele Moaşte ale Sfintei Filoteia, Părintele spune că a fost tot timpul, inclusiv în epoca comunistă. Sfinţia Sa mărturiseşte că Sfânta Filoteia este de mare ajutor pentru cei care au credinţă, fără de care nu poţi face nimic. În viaţa sa, Sfânta Filoteia a lucrat şi i-a oferit tot ce are nevoie un călugăr pentru trăirea  monahală. Pentru el este „o Sfântă care ajută pe toată lumea”. Părintele Clement spune că Sfânta Filoteia l-a ajutat foarte mult. El îi sfătuieşte pe cei care vor să urmeze viaţa monahală ca mai întâi să aibă credinţă, fără de care nu poţi merge la mănăstire. „Pentru a fi călugăr, trebuie să împlineşti cele călugăreşti: să faci canonul de seară, să mergi la Biserică la Priveghere şi dacă îţi place să faci acest lucru, te duci la mănăstire”. Cei care vor să devină monahi să ceară mai întâi sfat preotului din parohie, „pentru că lui o să-i lumineze mintea Dumnezeu” şi o să-i îndrume ce e mai bine să facă.

Oamenii, pentru a se mântui, trebuie „să ţină poruncile lui Dumnezeu”, ne îndeamnă Părintele Clement: „Toate poruncile lui Dumnezeu, nu doar una sau alta”. Pentru a trece prin viaţă ca adevăraţi creştini este foarte important „să păzim poruncile lui Dumnezeu”. Pe acest lucru insistă foarte mult Părintele Clement după 8 decenii de viaţă monahală, la care adaugă şi cuvintele: „Fără credinţă nu poţi face nimic”. În viaţa noastră creştină smerenia este fundamentală, şi în acest sens Părintele Clement spune: „Dacă Mântuitorul S-a smerit, noi cu atât mai mult”. Iar „când ne rugăm, mintea trebuie să o ţinem sus la Mântuitorul. Atunci rugăciunea este bună”. Părintele Clement, ca om călăuzit în viaţa sa monahală de smerenie, nu a vrut să spună nimic despre sine, arătând că „Dumnezeu ştie toate despre el”, subliniind că nu vrea să se laude, iar vârsta la care a ajuns, 101 ani, nu a depins de el, ci de Dumnezeu.

În finalul convorbirii cu Părintele Clement l-am întrebat ce trebuie să facă un om ca să se mântuiască şi mi-a răspuns la fel: „Să ţină poruncile lui Dumnezeu”.

Arhimandritul Clement Haralamb s-a născut în localitatea Lunca din județul Botoșani, la data de 4 aprilie 1923. A intrat în obștea Mănăstirii Cozancea în anul 1947. Este tuns în monahism în 1948, iar în anii următori hirotonit diacon și preot. În 1953 este viețuitor la Mănăstirea Cetățuia. În acelaşi an ajunge pentru prima dată la Mănăstirea Curtea de Argeș. Aici se închinoviază din anul 1956. De atunci şi până astăzi este vieţuitor în această vatră de spiritualitate românească.  Anul trecut, la împlinirea vârstei de 100 de ani,  Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit distincţia „Crucea Patriarhală”.

Sursa: http://ziarullumina.ro.

Previous Post

Biserica lui Hristos este Biserica Sfinților, nu a revoluționarilor, reformatorilor și doctorilor

Next Post

Apostolul zilei (Evrei 10, 32-38)

Related Posts
Total
0
Share