Găurile din stâlp

A fost odată un tânăr foarte furios. Tatăl său i-a dat, la un moment dat, un sac de cuie și i-a spus ca, de fiecare dată când nu-și va putea reține mânia, să bată un cui în stâlpul gardului.

În prima zi, în stâlpul respectiv s-au găsit câteva zeci de cuie. Într-o altă săptămână, tânărul învăță să se țină în frâu, iar zi de zi numărul cuielor pe care le bătea în stâlp se micșora. Tânărul înțelese că este totuși mai ușor să-și controleze furia, decât să bată cuie.

În cele din urmă, sosi și ziua când nu-și mai pierduse niciodată cumpătul. Îi relată despre aceasta tatălui său, iar acela îi zise că poate scoate din stâlp câte un cui, pentru fiecare zi când va reuși să-și păstreze controlul.

Vremea trecea, și venise ziua când tânărul i-a putut comunica tatălui său că în stâlpul gardului nu mai rămăsese niciun cui.

Atunci tatăl său I-a luat de mână și l-a dus la gard, spunându-i:

– Te-ai descurcat destul de bine, dar privește acum la găurile din stâlp. Stâlpul nu va mai fi niciodată ca mai înainte. Când spui unui om ceva rău, în sufletul său rămân niște cicatrici similare cu găurile acestea. Vezi câte găuri au rămas în stâlp după tine?

 Extras din Măgărușul înțelept – pilde pentru copii– Olga Kliukina, editura Egumenița, 2019.

Previous Post

Duminica Vameşului şi a Fariseului

Next Post

Milostenie „în ascuns”

Related Posts
Total
0
Share