Gheronda Partenie: Să îngenunchem aşa cum au făcut odinioară ninivitenii!

Hristos a Înviat!

Adevărat a Înviat!

Vă vorbeşte egumenul Mănăstirii “Sfântul Pavel” din Sfântul Munte Athos, părintele Partenie, care mă aflu în această mănăstire din anul 1954 până astăzi. Cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului şi al Sfinţilor noştri, am venit şi am devenit monah. Şi până astăzi m-a învrednicit Dumnezeu şi am sărbătorit … cu multă bucurie şi dragoste Sfintele Paşti, Învierea Domnului nostru Hristos. Acest an a fost singurul din aceşti ani de când sunt aici în Sfântul Munte când am sărbătorit singuri, doar monahii, această mare sărbătoare. Pentru că întotdeauna aveam alături de noi 150-200 credincioşi, doar în Mănăstirea noastră.

În tot Sfântul Munte ar fi putut să fie 5000 de pelerini care veneau aici în fiecare an să sărbătorească Sfintele Paşti, Învierea Domnului nostru. Mi-a venit greu… A fost singurul an când am sărbătorit singuri, deoarece din cauza măsurilor pe care le-au adoptat, au interzis accesul credincioşilor în Sfântul Munte. Cu puţini muncitori pe care îi avem aici la Mănăstire, care de altfel sunt permanent aici, am sărbătorit Sfintele Paşti. Vă spun cu multă dragoste că simt o mare durere, o întristare, pentru toţi creştinii care ar fi venit și pe care îi aveam ca pe o mângâiere… şi am fi sărbătorit împreună Învierea Domnului, și cu toții am fi cântat “Hristos a Înviat” şi aveam o mare bucurie. Anul acesta din cauza acestei ispite îngăduită de Dumnezeu, poate pentru păcatele noastre, poate pentru a ne zdruncina, pentru că ne-am îndepărtat, pentru că oamenii s-au îndepărtat de drumul spre Dumnezeu şi spun vrute și nevrute. 

Bisericile noastre din Atena şi Tesalonic au fost de sărbători ca un cimitir. Toţi oamenii închişi în casele lor, bisericile închise şi toate acestea. Ce înseamnă aceasta? Ce înseamnă acest lucru? Şi, din păcate, politicienii noştri bine fac că iau aceste măsuri de siguranţă, pentru că ele sunt măsuri omeneşti. Nu îi învinuim. Fac ceea ce fac, dar le trimit un mesaj că nu ajung aceste măsuri. Îi rog pe politicenii noştri şi pe mai marii noştri ierarhi să cheme oamenii, să deschidă bisericile, să iasă oamenii afară din case, să scoată Sfintele Icoane, să facă procesiuni, să-L roage pe Atotputernicul Dumnezeu să alunge această ispită. Nu ne vor salva conducătorii lumii acesteia. Doar Atotputernicul nostru Dumnezeu. Acesta ne va salva! Deschideţi bisericile! Scoateţi lumea afară! Scoateţi Sfintele Icoane!

Să îngenunchem aşa cum au făcut odinioară ninivitenii! Să-L rugăm pe Dumnezeu, să chemăm atotputernicia Lui pentru a înlătura această ispită! Altfel nu ştim ce se va întâmpla cu noi… Nu vă înșelați! Doar Dumnezeu ne poate salva, împreună cu Maica Sa, cu Sfinţii Apostoli şi cu toţi Sfinţii Doctori fără de Arginţi. Iar rugăciunea noastră, credinţa noastră în Dumnezeu poate salva lumea. Lăsaţi aceste lucruri netrebnice, acestea ale necredinței. Noi suntem creştini ortodocşi. Le spun politicienilor: “Vă pregătiţi ca să pecetluiţi oamenii. Dar acest lucru va fi cel mai mare sminteală a lor, pentru că îi nedreptățesc pe creştini. Noi creştinii credem în atotputernicia lui Dumnezeu şi suntem botezaţi, suntem mirunşi, pecetluiți cu pecetea lui Dumnezeu, cu pecetea Darului Sfântului Duh! Amin! Toţi care nu sunt botezaţi şi vor să fie pecetluiţi, să facă ce vor. Dar nu ne obligaţi pe noi, creştinii, pentru că tot ce aţi face, Hristos va învinge, fiindcă El este Biruitorul. Spune Hristos: “Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine, și Eu mă voi lepăda de el.” (Matei 10, 32). … Nu credeţi în sionişti, în masoni, în toți acești diavoli și cei asemenea lor, pentru că aceştia nu cred în nimic. Noi însă credem în adevăratul Dumnezeu. Şi orice ne-ar costa acest lucru, noi mărturisim pe Iisus Hristos şi pe Acesta Răstignit. Avem toată nădejdea noastră în atotputernicia lui Dumnezeu! Niciodată altundeva. 

La mulţi ani!

Hristos a Înviat!

Adevărat a Înviat!

Domnul nostru a biruit lumea! Nu vă temeţi, spune El. Eu am biruit lumea. Aceasta este mărturisirea şi credinţa noastră. Mulţumesc mult.

Previous Post

Monahismul este în pericol

Next Post

Dragostea lui Dumnezeu nu are hotar

Related Posts
Total
0
Share