Grădinarul și borcanul cu galbeni

Era odată un grădinar foarte bun la inimă, care lucra toată ziua la grădina sa, iar banii cîştigați îi dădea săracilor. Multă vreme a petrecut grădinarul aşa şi Dumnezeu îl ajuta în toate pentru bunătatea lui.

Dar iată că într-o zi a venit diavolul la grădinar şi a început a-l ispiti: „De ce dai toți banii tăi săracilor şi nu-ți pui măcar cîțiva deoparte? Iată, o să ajungi şi tu bătrîn! Şi ce vei face dacă vine vreo boală peste tine?” La început grădinarul n-a luat în seamă acele vorbe, deoarece ştia că Dumnezeu îl ajută în toate. Dar, trecînd zilele şi tot gîndindu-se la acele cuvinte, a hotărît să pună un galben deoparte.

N-a trecut multă vreme, că grădinarul a dosit şi un al doilea galben. Şi tot aşa, pînă a umplut cu galbeni un borcan, pe care l-a îngropat în grădină.

Nimeni nu pricepea ce se petrece cu grădinarul. Toți au văzut că de la un timp el se schimbase foarte mult. Săracii, care mai înainte veneau la el şi primeau din legumele din grădină, erau acum alungați cu mînie. Grădinarul vindea totul la piață, iar banii îi ascundea cu frică în borcan.

Văzind zgîrcenia de care a fost cuprins grădinarul, Dumnezeu Şi-a întors fața de la el şi nu-l mai ajuta. Şi iată că, într-o zi, lucrînd prin grădină gîndindu-se la borcanul cu bani, grădinarul a călcat într-o greblă și și-a rănit piciorul pînă la os. Mulți doctori a chernat grădinarul, dar fără folos, căci piciorul i se umfla tot mai tare şi de acum începuse să putrezească.

Aşa a cheltuit grădinarul tot borcanul cu galbeni pe doctori. Rămas şi bolnav şi fără bani, a hotărît să cheme un doctor şi de ultimul galben să-l roage să-i taie piciorul. Noaptea grădinarul a adormit mîhnit şi iată că i s-a arătat în vis Îngerul Domnului şi i-a zis: „Unde îți sunt banii, grădinare? De ce nu te faci sănătos cu ei, așa cum nădăjduiai? Să știi de acum că banii nu sunt de mare folos, iar omul milostiv îI are ca ajutor pe Dumnezeu. lată, și eu am fost trimis la tine să te ajut, căci Dumnezeu Și-a adus aminte de vremea cînd împărțeai averea ta săracilor și erai bun cu toată lumea.” Îngerul a atiins piciorul grădinarului şi acela s-a făcut sănătos.
Cînd a venit doctorul dimineață, l-a găsit pe grădinar lucrînd în grădină. Toată lumea s-a minunat de cele întîmplate, dar mai ales oamenii sărmani s-au bucurat de tămăduirea grădinarului. Căci din acea zi grădinarul a început să fie milostiv ca mai înainte şi tot cîștigul său îl împărțea săracilor.
Extras din Micul Pateric. Povestit și ilustrat pentru copii de părintele Savatie Baștovoi, editura Cathisma.
Previous Post

Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

Next Post

Cântare de laudă la Sfântul Mucenic Ieron şi cei împreună cu dânsul

Related Posts
Total
0
Share