Icoana Maicii Domnului din Tinos

În insula Tinos se păstrează o străveche Icoană care a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca. În perioada antică, în insula Tinos exista un templu ridicat în cinstea zeului Dionysos, care, după creştinarea localnicilor, a fost transformat într-o Biserică închinată Sfântului Ioan Botezătorul. În această Biserică a fost aşezată Icoana Bunei Vestiri pictată de Sfântul Evanghelist Luca.

În secolul X, Biserica a fost arsă şi demolată de piraţi. Timpul a şters orice amintire şi Icoana Bunei Vestiri a rămas îngropată pentru aproape 1000 de ani.

În anul 1822, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat unei maici din Mănăstirea Kehrovuniou din apropierea oraşului Tinos, poruncindu-i să coboare în oraş şi să spună episcopului să sape într-un loc anume şi să scoată de acolo Icoana sa.

În luna septembrie a aceluiaşi an, cu multă evlavie şi nădejde, locuitorii insulei au început săpăturile şi au descoperit fundaţiile vechii Biserici bizantine, însă nu şi Icoana căutată. După mai multe zile de muncă zadarnică, s-au descurajat şi au abandonat săpătura. Speriaţi însă de apariţia neaşteptată a unei epidemii de holeră în insulă, la îndemnul episcopului, ei au reluat lucrul.

În ziua de 30 ianuarie 1823, Icoana a fost găsită. Cu excepţia faptului că era spartă în două bucăţi, deşi stătuse atâta timp îngropată, în chip inexplicabil, Icoana se păstrase practic intactă. Odată cu găsirea Sfintei Icoane, în chiar acea zi a încetat şi epidemia de holeră, care făcuse până atunci sute de victime zilnic. Nu numai că nu s-a mai semnalat nicio nouă îmbolnăvire după găsirea Icoanei, însă, în mod minunat, toţi bolnavii rămaşi în viaţă s-au şi vindecat.

Acum Icoana este aşezată cu cinste într-o impresionantă catedrală, loc de pelerinaj pentru ortodocşii din întreaga lume.

Sursa: http://doxologia.ro

Previous Post

Un cuvânt de care să fugim ca de șarpe

Next Post

Să mă văd eu mort, că după aia mă descurc

Related Posts
Total
0
Share