Mănăstirea Pantrocrator din Drăgănești Vlașca, județul Teleorman, are drept hramuri pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, Sfântul Ioan Teologul și Sfântul Visarion de Larisa.
Cu ocazia unuia dintre hramuri, în Duminica Femeilor Mironosițe, la mănăstire a fost adusă spre închinare Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea „Panaghia Soumela” din Veria, care, conform tradiției, este prima Icoană pictată de Sfântul Apostol și Evangelist Luca, Icoană prin care Dumnezeu a săvârșit multe minuni.
Icoana a fost găsită într-o peșteră, în anul 386, de doi călugări
Icoana Maicii Domnului „Panaghia Soumela” este pentru prima oară în România și este cea mai veche Icoană, prima pictată de Sfântul Apostol și Evangelist Luca și pe seama căreia se pun cele mai multe minuni făptuite de Dumnezeu prin mijlocirea celei al cărei chip este scris pe lemn. Icoana se află astăzi la Mănăstirea Vermio, dar numele de Soumela se trage de la Mănăstirea din Trapenzunt, acum Trabzon în Turcia, și se trage de la faptul că „stou Mela” pronunțat „sou Mela” înseamnă „de la Mela”.
Mănăstirea Trapenzunt, (foto: shutterstock)
Icoana se afla deja într-o peșteră din Muntele Mela când în anul 386 călugării Barnaba și ucenicul lui Sofronie au găsit Icoana și au decis să întemeieze mănăstirea care astăzi este cunoscută ca Mănăstirea Trapenzunt. În anul 1461 regiunea a fost cucerită de turci, dar monahii au rămas, iar mănăstirea a funcționat până în anul 1923, când grecii din Asia Mică și din Pont au fost deportați pe meleagurile strămoșești, iar Icoana „Panaghia Soumela”, manuscrisul Evangheliei alcătuite pe pergament de Sfântul Hristofor și Sfânta Cruce dăruită de împăratul Manuel Comnenul, cele mai scumpe odoare ale mănăstirii au fost ascunse.
Odoarele au fost regăsite cu sprijinul premierului Grec Elefterios Venezelos și cu aprobarea premierului turc Ismet Inonu. Părintele Hrisant Mitropolitul Trapenzuntului a căutat cu ajutorul soldaților greci și turci odoarele sfinte și, după ce le-au găsit, au fost duse în Grecia, la Atena, unde au fost găzduite la muzeu până în anul 1951.
Icoana se află din 1952 în Vermio
În anul 1952 a fost ridicată o nouă Biserică „Panagia Soumela”, ridicată pe un loc asemănător din munții Macedoniei, la Kastania din Vermio, și Icoana și-a găsit un nou „acasă”, unde, în fiecare an, la 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, este scoasă în pelerinaj. După 40 de ani, au fost aduse tot aici Evanghelia Sfântului Hristofor și Sfânta Cruce a împăratului Manuel Comnenul.