Icoană unicat în lume ascunsă într-o Biserică din Botoșani

În judeţul Botoşani, la mănăstirea Sihăstria Voronei, un vechi schit ridicat de sihaştrii ruşi, se află o Icoană unicat în lume. Ea îi reprezintă pe Fecioara Maria şi pe Copilul Iisus Hristos într-o ipostază unicat. A fost realizată acum două secole de un călugăr care avea mai mult de 100 de ani.

Vechi schit

În nordul extrem al României, la 22 de kilometri de municipiul Botoşani, la un vechi schit de călugări ridicat în mijlocul codrilor Voronei, acum aproape de 300 de ani, se află o Icoană unicat în lumea creştină. Anual mii de creştini ortodocşi vin să o vadă.  

Este în general cunoscută doar de cei care au păşit pragul mănăstirii şi au răspândit vestea existenţei acestei Icoane, prin viu grai. De altfel, la Sihăstria Voronei se ajunge doar pe un drum forestier, prin mijlocul unei păduri dese străbătute de căprioare şi mistreţi. Icoana, cunoscută şi ca făcătoare de minuni, este păstrată cu sfinţenie în Biserica principală a mănăstirii, cu hramul „Buna Vestire“, chiar în apropierea Altarului.

Renumita Icoană de la Sihăstria Voronei are dimensiuni mari şi o reprezintă pe Fecioara Maria cu Pruncul. Aparent o reprezentare clasică în lumea creştină. Specialiştii, însă, dar şi ieromonahii, spun însă că Icoana de la Sihăstria Voronei este o reprezentare unică în lume. Şi asta fiindcă Fecioara este înfăţişată ţinând de mână Copilul Iisus. Totodată Fecioara Maria merge împreună cu Copilul, dând impresia unei deplasări în pas alert.

Icoană unicat

„Această Icoană este unicat! Nicăieri nu apare această reprezentare. De obicei, Maica Domnului este reprezentată cu Pruncul în braţe. Aici este vorba de o ipostază unicat, apărută nu întâmplător, ci în urma unei viziuni a celui care a realizat-o şi este încărcată de semnificaţii“, spune Ghedeon Huţănaşu, Stareţul mănăstirii Sihăstria Voronei.

Una dintre semnificaţiile unicat este aceea că aici Sfânta Fecioară Maria simbolizează grija mamei care îşi poartă de mână copilul, ghidându-i paşii în viaţă, către menirea sa. Este grija pe care mama i-o poartă pruncului. Totodată este o reprezentare nemaiîntâlnită a Copilului Iisus Hristos, zugrăvit la o vârstă atipică în iconografie. De obicei, Pruncul apare sub forma unui copil de numai câteva săptămâni sau luni. Aici este un copil de aproape 4-5 ani, capabil să meargă şi cu trăsături bine conturate.

O replică dată Madonei catolice   

Totodată Stareţul mănăstirii spune că este posibil ca reprezentarea să fie şi o replică dată madonelor catolice populare în vestul Europei.

Icoană pictată de un călugăr de un sută de ani  

Această Icoană are o vechime de aproape 200 de ani. Nu a fost niciodată restaurată, dar cu toate acestea se păstrează foarte bine. Icoana a fost realizată de un călugăr misterios, din judeţul Botoşani, la vârsta de 100 de ani.

„Icoana a luat naştere în urma unei revelaţii a unui monah, numit Vladimir Machedon. Avea 100 de ani când a făcut Icoana. Tot acest monah a pictat şi Biserica, din vechea pictură păstrându-se doar Altarul. A mai pictat şi alte bBserici. Stătea doar o scurtă perioadă de timp în această zonă“, spune Stareţul mănăstirii.

Vladimir Machedon, la cei 100 de ani ai săi, se spune că mergea pe jos până la Muntele Athos şi se întorcea vara. A terminat Icoana, dar şi pictura Bisericii după 15 ani. Mai precis, la terminarea lucrărilor monahul avea 115 ani, urmând să mai trăiască după aceasta.

Icoană făcătoare de minuni 

Icoana de la Sihăstria Voronei este considerată de altfel o adevărată făcătoare de minuni, capabilă să prevestească dezastrele. Călugării spun că în anii `80, Icoana a prevestit un cutremur. Mai precis, în preajma cutremurului, Icoana a început să plângă cu lacrimi reale. Acesta ar fi modul în care Icoana ar prevesti dezastrele.

Totodată, Icoana ar face minuni celor care se roagă cu smerenie în faţa ei. Icoana a lăcrimat în repetate rânduri, anunţând credincioşii de suferinţe. Ultima dată s-a întâmplat asta – aşa cum spune şi Stareţul – în urmă cu 16 ani.

La Sihăstria Voronei, Icoana nu este singura făcătoare de minuni. Aici se află şi Moaştele Cuviosului Onufrie, un călugăr rus canonizat la Vorona. Ieromonahul, un bogat conducător de provincie în zona Ucrainei, a renunţat la tot şi s-a făcut călugăr în zona Voronei, în secolul al XVIII-lea. S-a însingurat în codrii Voronei şi locuia într-o peşteră din apropiere. A fost înmormântat la Schitul Sihăstria Voronei. Atunci au început să apară minunile, potrivit jurnaliștilor de la ziarul Adevărul.

Cea mai cunoscută este vindecarea fiicei celebrului domnitor al Moldovei, Mihail Sturza. Domniţa suferea de epilepsie, dar s-a vindecat după ce a mâncat un măr cules din copacul ce creştea lângă mormântul Cuviosului Onufrie. Totodată au fost descoperite şi Moaştele sale, fiind canonizat după anii `90. Se spune că Sfântul Onufrie a mai făcut minuni, Moaştele sale, ca şi Mănăstirea Sihăstria Voronei, devenind loc de pelerinaj.

Sihăstria Voronei este un schit întemeiat de călugării ruşi care plecau de la mănăstirea Voronei, un aşezământ monastic vechi de peste 400 de ani, pentru a căuta linişte în mijlocul codrilor sălbatici.

Sursa: http://www.botosaneanul.ro

Previous Post

Nu vă necăjiţi nicidecum deoarece deasupra a toate şi a tuturor este Dumnezeu

Next Post

Este păcat să miluiești oamenii buni de muncă, care cerșesc?

Related Posts
Total
0
Share