Părinți athoniți români și credincioși care frecventează comunitățile românești din Sfântul Munte Athos au inițiat construirea unei mănăstiri cu rânduială athonită pusă sub ocrotirea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab. Aceasta va fi situată la Vlădești, nu departe de ctitoria de la Curtea de Argeș a domnitorului.
Sfântul Neagoe Vodă Basarab a fost ales ca ocrotitor pentru că a fost un rugător isihast și a marcat istoria, cultura și viața Bisericii Române, dar și pentru că a făcut donații și ctitorii numeroase în Sfântul Munte Athos.
Starețul noului așezământ este Ierom. Cosma Giosanu de la Mănăstirea Sihăstria Neamț, care l-a avut naș de călugărie pe Arhimandrit Ioanichie Bălan, iar îndrumător duhovnicesc al obștii Părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos.
Sfântul Neagoe Basarab, ctitor la Argeș și în Sfântul Munte
„Acest proiect are o semnificație duhovnicească și importanță simbolică deosebită, întrucât călugări români athoniți vin, din patria isihasmului, cu intenția să ctitorească mănăstire în numele voievodului isihast ctitor la Athos”, explică Ierom. Cosma Giosanu.
„Personal, am acceptat cu bucurie și râvnă, dar și cu destule ezitări, să fiu implicat în acest proiect. Cu o parte dintre părinții români athoniți, de la Chilia Buna Vestire din Schitul Lacu, am ucenicit împreună la Mănăstirea Sihăstria o perioadă îndelungată, la picioarele marilor duhovnici Paisie Olaru, Cleopa Ilie, Ioanichie Bălan, Casian Frunză, Macarie Tănase.”
„Am fost chemat să particip la realizarea acestui frumos și duhovnicesc proiect, în care se dorește a se îmbina în mod armonios și practic tradiția athonită și cea românească și, implicit, moștenirea patristică a Sfinților Părinți ai Sihăstriei (Cleopa, Paisie, Ioanichie, Onufrie) cu cea a Marilor Cuvioși athoniți (Iosif Isihastul, Porfirie, Paisie, Siluan, Dionisie, Petroniu)”, mai spune noul Stareț.
Proiectul a fost primit cu entuziasm și multă bunăvoință din partea Arhiepiscopului Calinic al Argeșului și Muscelului. Cu binecuvântarea ierarhului, în cadrul Centrului Eparhial a fost înființat temporar Schitul „Neagoe Vodă Basarab”, care a primit o donație de teren în comuna Vlădești, de la credinciosul Gheorghe Axinte.
„Acum suntem la stadiul când se fac toate demersurile legiuite la autoritățile abilitate pentru a primi autorizațiile necesare ridicării sfântului locaș. În paralel, consultăm mai mulți arhitecți în vederea întocmirii proiectului așezământului monahal”, spune Părintele Stareț Cosma Giosanu.
Paraclise închinate Sfântei Teofana Basarab și Cuvioșilor de la Sihăstria
Ansamblul monahal va avea două incinte independente, explică ieromonahul.
„Prima incintă va cuprinde Biserica principală, închinată Sfântului Neagoe Basarab, iar pe lângă Altarul principal va mai avea incluse două paraclise laterale închinate Sfântului Nifon Patriarhul Constantinopolului și Sfintei Teofana Basarab.”
La subsolul Bisericii principale va fi un paraclis cu baptisteriu închinat Cuvioșilor de la Sihăstria: Paisie Olaru și Cleopa Ilie.
Biserica principală va fi înconjurată de un corp de chilii, trapeză, bucătărie, bibliotecă, birouri și alte anexe. Incinta a doua, rezervată exclusiv monahilor din obște, va cuprinde un paraclis închinat Cuvioșilor Iosif Isihastul și Paisie Aghioritul, o mică bucătărie cu trapeză, chilii și alte anexe.
Arhondaricul pentru cazarea închinătorilor va avea un paraclis și va fi construit în proxima vecinătate a incintei principale.
„Dorim ca întregul ansamblu monahal să fie construit în stil arhitectural brâncovenesc combinat în mod armonios cu cel athonit”, explică Starețul.
Piatra de temelie a Bisericii va fi pusă după Sfintele Paști de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului, la o dată care va fi anunțată ulterior.
Călăuziți de Părinții români din Sfântul Munte
Obștea va beneficia de călăuzirea spirituală a Părinților de la Chilia „Buna Vestire” a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos.
„Se dorește ca toți viețuitorii obștii noastre monahale să facă un stagiu de pregătire și formare duhovnicească la Sfântul Munte Athos”, mai spune Părintele Stareț.
„Mulțumim tuturor care ajută în orice chip, după posibilități, ctitorirea acestui Sfânt Locaș și rugăm pe Bunul Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab să răsplătească fiecăruia dragostea, jertfa și bunăvoința”, a mai transmis Ierom. Cosma Giosanu.
Donează
Cont: RO12 RNCB 0022 1738 0523 0001 (Lei)
Cont: RO28 RNCB 0022 1738 0523 0004 (Euro)
Banca Comercială Română
Email: [email protected]
Tel: +40745 535 270
Foto: Schitul „Neagoe Vodă Basarab”
Sursa: http://basilica.ro
Puteți citi și: