În rugăciune este trebuinţă de stăruinţă și de răbdare

– Gheronda, uneori, când Îl rog pe Dumnezeu pentru o problemă și aceasta nu se rezolvă, mă întreb: „Oare Dumnezeu aude rugăciunea mea?”

– „Oare” înseamnă că te îndoiești de dragostea lui Dumnezeu și astfel îţi anulezi cererea chiar din clipa când ai depus-o și-ţi pierzi și rândul.

– Gheronda, atunci când cer ceva de la Dumnezeu și nu-mi dă, să stăruiesc?

– Da, să stăruiești. Vezi, și atunci când mergem la vreun birou de servicii și ne adresăm unei persoane competente să ne ajute în vreo problemă, uneori insistăm ca să ne servească. „Vă rog să mă ajutaţi, spunem. Nu plec până ce nu mă veţi servi”. Tot astfel și în rugăciune, trebuie să stăruim, așa cum stăruia cananeanca la Hristos[1] și văduva la judecătorul nedrept[2].

– Dar atunci când trece timpul și nu primesc răspuns, mă mâhnesc.

– Atunci când cerem ceva în rugăciunea noastră, trebuie să așteptăm cu răbdare. Odată mi se umflase ochiul și mă durea. Am mers de trei ori la icoana Maicii Domnului și am rugat-o să mă facă bine, ca să pot citi Psaltirea în timpul nopţilor. Am luat și puţin untdelemn de la candela ei și mi-am uns ochiul, dar nu s-a vindecat. După câteva zile situaţia a început să se înrăutăţească și mai mult. Ochiul îmi era și mai umflat și mă durea și mai tare. Astfel s-au scurs cincisprezece zile. Atunci am mers din nou la icoana Maicii Domnului și i-am spus: „Maica Domnului, să mă ierţi că te deranjez din nou”. Am luat iarăși puţin untdelemn din candelă și, de îndată ce l-am atins de ochi, m-am vindecat. Oare Maica Domnului nu putea să-mi tămăduiască ochiul din prima zi? A văzut ea însă ceva în neregulă și de aceea m-a lăsat să mă chinuiesc. Și tu să te rogi cu smerenie și să aștepţi cu răbdare. Rugăciunea care se face cu credinţă, durere, stăruinţă și răbdare este auzită, dacă ceea ce cerem este pentru binele nostru.

[1] Vezi Matei 15, 21-28; Marcu 7, 25-30.

[2] Vezi Luca 18, 2-8.

Extras din Despre rugăciune – Cuviosul Paisie Aghioritul, editura Evanghelismos.

Previous Post

Evanghelia zilei (Marcu 6, 54-56; 7, 1-8)

Next Post

Aiud, 18 septembrie ’61: Pleca la Domnul Pr. Ilarion Felea, unul dintre mărturisitorii propuși spre canonizare

Related Posts
Total
0
Share