Învățați-vă copiii să ceară ajutorul lui Dumnezeu!

Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul

Medicamentul și marea taină pentru sporirea copiilor este smerenia. Iar încrederea în Dumnezeu dă o desăvârșită siguranță. Dumnezeu este totul. Nimeni nu poate spune că eu sunt totul. Aceasta întărește egoismul. Dumnezeu vrea ca să-i povățuim la smerenie pe copiii noștri. Nu vom face nimic nici noi, nici copiii noștri fără smerenie.

Trebuie atenție atunci când îi încurajăm pe copii. Copilului nu trebuie să-i spunem: „Tu vei reuși; tu ești un copil deosebit; tu ești viteaz, ești perfect”. Nu-l folosesc acestea pe copil. Ci să-i spuneți să facă rugăciune, zicându-i:

 – Copilul meu, harismele pe care le ai Dumnezeu ți le-a dat. Roagă-te, ca Dumnezeu să-ți dea putere, ca să le cultivi și să reușești. Să-ți dea Dumnezeu Harul Său.

Acesta este lucrul cel mai bun. În toate problemele copiii să învețe să ceară ajutorul lui Dumnezeu.

Lauda face rău la copii. Ce spune cuvântul lui Dumnezeu? „Poporul meu, cei ce vă fericesc vă înșală și cărarea picioarelor voastre o strică”[1]. Cel care ne laudă ne înșeală și ne strică căile vieții noastre. Cât de înțelepte sunt cuvintele lui Dumnezeu!

Lauda nu-i pregătește pe copii pentru nicio greutate în viață, nu se adaptează, se pierd și în cele din urmă nu izbutesc nimic. Acum lumea s-a stricat. Copilului mic îi spun numai cuvinte de laudă. Să nu cumva să-l certăm, să nu-i vorbim împotrivă, să nu-l constrângem. Și copilul se învață astfel și nu mai poate reacționa corect nici la cea mai mică greutate. Dacă îi vorbește cineva împotrivă, îndată se enervează, nu are putere morală.

Părinții sunt primii răspunzători pentru nereușita copiilor în viață, iar învățătorii și profesorii după ei.

Îi laudă mereu. Le spun lucruri care le măresc egoismul. Nu-i călăuzesc la Duhul lui Dumnezeu și-i înstrăinează de Biserică. Când cresc puțin și merg la școală cu acest egoism, se depărtează de credință și o disprețuiesc, pierd respectul față de Dumnezeu, față de părinți, față de toți. Devin nesupuși, duri și nemiloși, nerespectând nici credința, nici pe Dumnezeu. Am scos în societate egoiști, iar nu creștini.

 [1] Isaia 3, 12.

Previous Post

Rolul nașului la Botez

Next Post

„Cum te odihnești, copilul meu”

Related Posts
Total
0
Share