Italia: Bisericile se vor redeschide începând cu 18 mai

În Italia, începând cu 18 mai 2020, se reia celebrarea sacramentelor cu participarea fizică a credincioșilor, a anunțat astăzi Conferința Episcopală Italiană (CEI), printr-un comunicat în care se precizează că decizia a fost luată de comun acord cu Guvernul italian. Cele două părți au semnat joi, 7 mai, un Protocol care permite reluarea celebrărilor cu credincioșii. Textul Protocolului, se menționează în comunicatul CEI, este rezultatul unui parcurs de colaborare între Conferința Episcopală Italiană, Președintele Consiliului de Miniștri, Ministrul de Interne și Comitetul Tehnico-Științific.

Reluarea slujbelor cu poporul nu se face, însă, fără a menține unele restricții privind accesul la locurile de cult în această perioadă de stare de urgență. Printre măsurile care vizează ”reducerea și gestiunea” pandemiei de coronavirus se află igienizarea locurilor și a obiectelor, precauții de respectat în timpul celebrărilor liturgice și a sacramentelor, informații de pus la dispoziția credincioșilor, precum și unele sugestii de ordin general.

Potrivit Protocolului, capacitatea maximă a locului de cult trebuie să garanteze distanțarea dintre persoane pentru ”cel puțin un metru lateral și frontal”; aghiazmatarul trebuie să rămână în continuare gol, în timp ce va fi omis pe mai departe gestul liturgic al dăruirii păcii.

Cel care merge în biserică pentru celebrările liturgice este obligat, totodată, să poarte o mască sanitară care să acopere nasul și gura, în timp ce se interzice accesul în locurile de cult pentru cei care prezintă simptome de răceală sau respiratorii, cei care au febră de și peste 37,5 grade sau care au fost în contact cu persoanele afectate de coronavirus.

Protocolul intră în vigoare din ziua de 18 mai 2020 și este semnat de președintele CEI, cardinalul Gualtiero Bassetti, de președintele Consiliului de Miniștri, Giuseppe Conte, și de ministrul de Interne, Luciana Lamorgese. ”Protocolul este rodul unei profunde colaborări și sinergii dintre Guvern, Comitetul Tehnico-Științific și CEI, fiecare îndeplinindu-și partea sa cu responsabilitate”, a evidențiat cardinalul Bassetti, reiterând ”angajarea Bisericii de a contribui la depășirea crizei actuale”. La rândul său, premierul Conte a subliniat că măsurile de siguranță prevăzute în textul Protocolului ”exprimă modalitățile cele mai adecvate pentru a permite reluarea în cele mai sigure condiții a celebrărilor liturgice cu participarea poporului”. Premierul italian și-a exprimat gratitudinea față de Biserica catolică din Italia ”pentru susținerea morală și materială pe care o dă întregii colectivități naționale în acest moment greu pentru țară”. În privința colaborării, în fine, ministrul Lamorgese a afirmat că ”munca făcută împreună a dat un rezultat optim. Un angajament asemănător”, a încheiat ministrul de interne italian, ”a fost asumat și în raport cu celelalte confesiuni religioase”.

Restricțiile adoptate de autoritățile politice și sanitare în Italia au dus la închiderea temporară, din 9 martie a.c., a locurilor de cult pentru toate religiile. Unele regiuni au permis redeschiderea graduală a bisericilor, dar numai pentru rugăciunea personală, în timp ce participarea comunitară la Sfintele Liturghii a fost suspendată. Biserica a dat astăzi mult așteptatul anunț cu privire la reluarea, din 18 mai a.c., a slujbelor cu participarea credincioșilor.

Sursa: http://www.vaticannews.va

Previous Post

În cele duhovnicești, nu poți deveni bogat decât îmbogățind pe altul

Next Post

Sfântul Munte Athos: se preconizează relaxarea treptată a măsurilor anti-Covid-19

Related Posts
Total
0
Share