Ingrediente (pentru 5-6 porții):
1 lavrac proaspăt (de aprox. 2 kg)
4-5 dovlecei, 4 cartofi medii
5-6 ridichi, 1 legătură mică de pătrunjel
4 lămâi, 150 ml ulei de măsline
Se curăță și se spală peștele, se sărează cu sare măruntă și se așază pe grătar cu cărbuni. Focul nu trebuie să fie iute, deoarece peștele se va frige numai la exterior și va rămâne crud în interior. Trebuie să întoarcem, din când în când, peștele pe o parte și pe cealaltă, ca să se frigă încet și egal, așa încât pielea lui să capete o culoare aurie intensă.
În paralel, în timp ce peștele se frige, se spală și se fierb cartofii și dovleceii. Se curăță ridichile, se spală, se taie în felii fine și se prepară uleiul amestecat cu zeama de lămâie.
Când peștele este gata, se așază pe un platon mare, de formă ovală. De jur-împrejurul peștelui vom așeza dovleceii fierți, cartofii și feliuțele de ridichi. Putem să facem diverse combinații de forme și culori, dând curs aptitudinilor noastre artistice. Nu trebuie să uităm faptul că reușita organizării unei mese depinde în mare măsură și de felul în care prezentăm meniurile, dar și de estetica generală a mesei. ”Mâncați ochilor pește și tu, burtă, pune-ți pofta-n cui”, spuneau cei vechi, iar cei din Antichitate: ”din vedere se naște dragostea”, în sensul că întâi vezi și apoi dorești ceva (în cazul nostru hrana).
Pătrunjelul se toacă mărunt și, în funcție de preferință, fie îl presărăm peste pește, cartofi și dovlecei, fie îl adăugăm în sosul de ulei cu lămâie. Acest sos de ulei cu suc de lămâie se toarnă jumătate peste pește și garnitură, iar cealaltă jumătate se toarnă într-un bol și se pune pe masă.
Și, din nou, lovitura unui mare lavrac…
El cumpără lavrac și rândunică, iar tu nici măcar de un bănuț caviar
Din Prodromikón
Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.