Lumea creştină solidară cu Patriarhia Ierusalimului

Recentele evenimente sângeroase din Ţara Sfântă au creat un val de solidaritate în întreaga lume creştină. Patriarhii şi Întâi­stătătorii Bisericilor din Ierusalim au făcut apel la rugăciune şi pace şi au condamnat atacurile asupra civililor indiferent de etnie sau religie. Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel a transmis Patriarhului Teofil al III-lea al Ierusalimului un mesaj de compasi­une şi condoleanțe după atacul asupra Bisericii „Sfântul Porfirie” din orașul Gaza.

Vineri, 20 octombrie, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a avut o convorbire telefonică cu Patriarhul Ierusalimului, „faţă de care şi-a exprimat sprijinul în urma tragicelor evenimente petrecute în Ţara Sfântă, dorind ca pacea să fie restabilită cât mai curând în Orientul Mijlociu”, informează site-ul oficial ec-patr.org. De asemenea, Sanctitatea Sa a transmis condoleanțe pentru familiile victimelor exploziei din apropierea Bisericii Sfântului Porfirie din Gaza şi urări de însănătoșire grabnică celor răniți. La rândul său, Patriarhul Teofil al III-lea a mulţumit pentru încurajare şi sprijin, descriindu-i Patriarhului Ecumenic situaţia sumbră predominantă în regiune, se mai arată pe acelaşi site.

În după-amiaza zilei de Duminică, 22 octombrie, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a participat la slujba Vecerniei săvârşită în Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghie din Yeniköy (gr. Nichori), Bosfor, metoc al Sfântului Mormânt, cu prilejul pomenirii Sfântului Apostol Iacob, rudenia Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului. Sanctitatea Sa s-a rugat pentru pace şi a lansat încă un apel pentru încetarea războiului: „Este suficient, s-a vărsat destul sânge! Războiul nu este o soluţie! Este urmarea căderii omului, care în aroganța şi lăcomia lui nu poate recunoaşte sfinţenia din chipul fratelui său. […] Niciun creştin nu este lipsit de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în jurul său. Pacea depinde de acțiunile fiecăruia dintre noi”, notează ec-patr.org. 

Slujbe de pomenire în Biserica Sfântului Mormânt

În Duminica a 23-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea al Ierusalimului a săvârşit o slujbă de pomenire pentru sufletele celor adormiţi în războiul din Gaza, în special după atacul asupra Bisericii Ortodoxe „Sfântul Porfirie”, se arată pe site-ul oficial jerusalem-patriarchate.info. Întâistătătorul scaunului ierusalimitean a amintit de pierderea „a cel puţin 18 vieţi omeneşti care căutau adăpost într-o Biserică din secolul al 5-lea, cu o vechime de peste 1616 ani”: „Facem un apel la trezirea dorinței de viaţă paș­nică în toţi cei plini de ură faţă de vecinii lor, în special cei aflaţi acum în război sau care se pregătesc pentru război”.

Cu o zi înainte, în 21 octombrie, Patriarhii şi Întâistătătorii de Biserici din Ierusalim s-au întâlnit cu Arhiepiscopul de Canterbury şi au lansat la final un apel comun pentru diminuarea violenţelor şi protejarea civililor de către părţile implicate în conflict, dar şi pentru intervenţia de urgenţă a comunităţii internaţionale pentru sprijinirea refugiaţilor.

În cadrul vizitei pastorale efectuate în Ţara Sfântă ca urmare a bombardării Spitalului Anglican Al-Ahli din oraşul Gaza, Graţia Sa Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury şi Primat al Comuniunii Anglicane, a fost primit vineri, 20 octombrie, de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea în complexul Sfântului Mormânt.

Diac. Alexandru Briciu

Sursa: http://ziarullumina.ro.

Previous Post

7 lucruri pe care nu le știai despre „Panagia Soumela”, cea mai veche Icoană a Maicii Domnului

Next Post

Decalogul omului păcătos

Related Posts
Total
0
Share