Mai e mult de lucru la șantier, dar Schitul Sfântul Neagoe Basarab este deja o oază de pace pentru musceleni

Lucrările continuă la Schitul „Sfântul Neagoe Basarab” din jud. Argeș. Deși în șantier, acesta a devenit deja o oază de pace pentru muscelenii din împrejurimi, care vin la slujbe cu copiii. Pentru a păstra ritmul lucrărilor, este nevoie de un flux constant de donații. Toate pomelnicele primite în perioada de ctitorire rămân pentru totdeauna în masa Sfântului Altar.

„Toate pomelnicele pe care le primim în perioada aceasta, cât este construcție, le pomenim la slujbă și apoi le introducem în Altarele care se fac, unde va fi Sfânta Masă. Toate vor rămâne cât va dăinui Biserica, iar peste aceste nume se va sluji pururea Sfânta Liturghie”, a explicat, pentru Basilica.ro, Ierom. Cosma Giosanu, care și-a părăsit mănăstirea de metanie, Sihăstria – Neamț, pentru a deveni Starețul noului schit.

Oază de pace cu liturghie zilnică

În prezent, slujbele se fac într-o Bisericuță de 19 metri lungime pe 11 metri lățime, unde se oficiază zilnic Sfânta Liturghie și unde credincioși din toată regiunea vin în fiecare duminică împreună cu copiii.

„Duminica e Biserica plină, avem 10-15 copii la împărtășit și toată curtea Bisericii se umple de copii care aleargă prin livada împrejmuită cu gard de tuia, așa că este plin de viață locul. Vin credincioși de la Pitești, Mioveni, Curtea de Argeș, Câmpulung Muscel sau Corbii de Piatră”, spune Ierom. Cosma Giosanu.

Bisericuța de inspirație grecească în care Sfânta Liturghie este oficiată zilnic lângă șantierul Schitului Vlădești, jud. Argeș. Foto: Schitul Vlădești

„Lumea vine și se simte foarte bine, fiindcă noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, facem Liturghie zilnic și deja începe să se simtă un duh de pace, de liniște.”

Biserica provizorie în care se slujește este atât de plăcută, încât Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, își dorește să fie păstrată pe loc după încheierea lucrărilor.

„Este făcută după modelul unei vechi Biserici bizantine. Am avut niște fotografii din Grecia, de la Tesalonic, pe care le-am dat arhitectului Adrian Păun din București”, menționează Părintele Stareț.

Interior Bisericuței provizorii, pe care Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului și-o dorește păstrată după finalizarea lucrărilor. Foto: Schitul Vlădești

Arhitectul este tatăl a șase copii și autorul mai multor proiecte de Biserici și mănăstiri, între care unul în desfășurare la Mănăstirea Sihla. Pentru proiectul de la Vlădești, amplu și foarte complex, s-a inspirat făcând primul său pelerinaj în Sfântul Munte Athos.

Inițiativa a aparținut Ierom. Cosma Giosanu și Părinților de la Chilia românească „Buna Vestire” a Schitului athonit Lacu, obștea care oferă sprijin duhovnicesc obștii muscelene.

După ce a realizat proiectul pentru Schitul „Sfântul Neagoe Basarab” de la Vlădești, multă lume a spus că schimbările apărute în stilul de proiectare sunt vizibile și foarte frumoase. Starețul de la Vlădești relatează că domnul George Becali i-ar fi spus arhitectului: „Se vede că ai fost în Sfântul Munte!”

Pangarul schitului. Foto: Schitul Vlădești

Șantierul de la Vlădești

În prezent se lucrează la Biserica Mare, ajunsă la cota +5 metri. Au început deja să se facă și stâlpii de fier-beton pentru următorul stadiu.

„De acum ne ducem la +9 metri”, explică Ierom. Cosma Giosanu. „Este o Biserică de 35 de metri lungime, la strane are o deschidere de 25 de metri dintr-o parte în alta, și se va aduce la înălțimea de aproximativ 35 de metri.”

La +5 metri, proiectul de arhitectură prevede un balcon. „Balcoanele vin împrejur de la o strană la alta, iar sus, la etaj, vor fi două paraclise – la stânga și la dreapta, chiar în spatele stranelor. În Altarul acestor paraclise, chiar ieri am mai pus niște pomelnice pentru ctitori”, a precizat Starețul schitului.

Șantierul Bisericii mari a ajuns la cota 5+. Foto: Schitul Vlădești

100 de tone de fier au intrat în construcția Bisericii mari până în prezent. De acum va fi nevoie de mai puțin fier, dar sunt în continuare multe costuri de acoperit. Constructorul i-a zis starețului: „Părinte, dacă reușim să păstrăm ritmul lucrărilor, să avem bani și materiale, să plătim muncitorii, la anul, în septembrie, avem Biserica aceasta acoperită și la roșu”.

În jurul Bisericii vor fi chiliile, bucătăria cu sala de mese, câteva ateliere și o curte interioară unde va fi avatonul. Zidurile de incintă pentru acesta au fost deja începute.

„Avatonul este un loc unde nu vor intra decât monahii. Va fi o notă distinctivă față de multe mănăstiri din România. Va fi format dintr-o casă cu paraclis, cu o mică sală de mese – un loc doar pentru liniștirea călugărilor, unde vor putea să citească, să se roage”, a explicat Ierom. Cosma Giosanu.

O lucrare sfântă

Reprezentare computerizată a proiectului schitului, semnat de Arh. Adrian Păun din București. Foto: Schitul Vlădești

„De multe ori stau și mă gândesc că poate nici eu nu realizez la ce moment particip. Mi-a venit și mie foarte greu să mă rup de Sihăstria, unde am stat 34 de ani, și să încep de jos aici”, mărturisește Ieromonahul Cosma Giosanu, Starețul în vârstă de 51 de ani al noului schit.

Dar Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului i-a spus: „Părinte, să știți că nu este lucru mic. Dumnezeu ne alege pentru anumite momente de genul acesta, pentru că nu este dat oricărui preot sau oricărui călugăr să facă o Biserică sau o mănăstire sau un paraclis”.

Luni, 9 septembrie 2024, la deschiderea anului școlar, obștea de la Vlădești va dona ghiozdane cu rechizite pentru toții elevii școlii din comună.

Incinta schitului (detaliu) – reprezentare computerizată. Foto: Schitul Vlădești

Între timp, schitul se pregătește pentru hram, fiindcă în 26 septembrie este pomenit Sfântul Neagoe Basarab, ocrotitorul noului așezământ monahal.


Ierom. Cosma Giosanu l-a avut naș de călugărie pe Arhim. Ioanichie Bălan, iar îndrumătorul duhovnicesc al obștii de la Vlădești este Părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos.

Sfântul Neagoe Vodă Basarab a fost ales ca ocrotitor pentru că a fost un rugător isihast și a marcat istoria, cultura și viața Bisericii Române, dar și pentru că a făcut donații și ctitorii numeroase în Sfântul Munte Athos.

Donează

Cont: RO12 RNCB 0022 1738 0523 0001 (Lei)
Cont: 
RO28 RNCB 0022 1738 0523 0004 (Euro)
Banca: 
Banca Comercială Română

Email: [email protected]
Tel: 
+40745 535 270

Pentru conturi în alte valute și alte modalități de donare, accesează acest link.

 
Previous Post

Insomniile sale

Next Post

Apostolul zilei (I Corinteni 1, 3-9)

Related Posts
Total
0
Share