Pe 19 ianuarie se împlinesc 395 de ani de la trecerea în veșnicie a Mitropolitului Anastasie Crimca, ctitorul primului spital din Moldova.
Ierarhul a întreprins o activitate bogată pe mai multe planuri: social-filantropic, cultural, educațional și bisericesc.
Profil biografic
Mitropolitul Anastasie Crimca s-a născut în Suceava, în prima jumătate a secolului 16. Se pare că a intrat în monahism la Putna, unde a învăţat carte. A slujit ca Episcop la Rădăuţi în timpul domniei lui Mihai Viteazul în Moldova, apoi a fost nevoit să se retragă la Dragomirna după întoarcerea în ţară a lui Ieremia Movilă.
Între anii 1606-1608 îndeplineşte slujirea de Episcop la Roman, apoi devine Mitropolit al Moldovei între anii 1608-1617 şi 1619-1629.
Din cauza faptului că s-a împotrivit numeroaselor închinări de mănăstiri românești Locurilor Sfinte, întreprinse de domnitorul Radu Mihnea, a fost înlăturat pentru doi ani din scaunul de mitropolit.
Mitropolitul Anastasie Crimca a înființat la Suceava în anul 1619 primul spital public din Moldova (1619 – 1641).
Ierarhul desfășurat o bogată activitate pastoral-socială și cultural-artistică, fiind unul dintre cei mai luminați ierarhi din trecutul Bisericii noastre.
Din activitatea sa este reținut faptul că a întocmit regulamente monahale pentru mănăstirile din Moldova și a cerut ca preoții de mir să fie scutiți de dări. Regulamentul datează din 20 septembrie 1626 și este cunoscut în istoria Bisericii Ortodoxe Române sub denumirea „Regulamentul lui Crimca”.
Una dintre caracteristicile esențiale ale activității sale a fost pasiunea sa pentru caligrafie și pentru lucrarea miniaturistică. Se cunosc peste 25 de manuscrise (cărți de cult) din timpul său, majoritatea împodobite cu miniaturi.
Dintre acestea, șapte se găsesc în muzeul mănăstirii Dragomirna. Celelalte manuscrise se găsesc astăzi în bibliotecile din Viena, Moscova, Sankt Petersburg, Lvov și Dresda.
Manuscrisele din țară și două lucrări din Viena și Lvov, cuprind peste 250 de miniaturi la care se adaugă numeroase frontispicii și inițiale înflorate lucrate de mitropolit sau de ucenicii săi și 15 autoportrete.
Sursa: http://basilica.ro