Monahul care a scos agheasmă

 La Coliba Nașterii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, care se află în zona Kapsalei și care aparține de Sfânta Mănăstire Pantocrator (Sfântul Munte Athos), se nevoiau mai demult patru monahi. Deși viața lor monahală se desfășura bine, trei monahi s-au sfătuit să plece, să-și schimbe chilia cu pretextul că Chilia lor nu avea apă.

Au încercat să-l convingă și pe al patrulea, însă acela nu voia cu nici un chip să-și lase metania sa. I-a îndemnat pe părinți să facă rugăciune toți împreună, pentru ca Dumnezeu să le dăruiască puțină apă de care aveau nevoie.

Și el însuși se ruga mereu cu lacrimi ca Dumnezeu și Stăpâna Născătoarea de Dumnezeu să nu-i lase pe părinți să părăsească Chilia. Iar Bunul Dumnezeu văzând durerea și credința fratelui, a împlinit cererea lui.

A văzut-o pe Maica Domnului, care i-a arătat unde să sape. Și săpând acolo, au aflat apă care se află până astăzi, așa numita Agheazmă a Chiliei Nașterii Maicii Domnului.

Monahii erau români de obârșie. În cele din urmă cei trei monahi au plecat. Numele acelui monah făcător de minuni nu ne este cunoscut.

„Din Tradiția ascetică și isihastă athonită”

Ediția Sfintei Sihăstrii

„Sfântul Ioan Înaintemergătorul”, p. 339.

Traducere din greacă de Ierom. Ștefan Nuțescu

Previous Post

Papismul ieri şi azi (Ι)

Next Post

Ziarul turcesc „Sabah”: „Biserica Ortodoxă a Maicii Domnului din Constantinopol, ultima speranță a turcilor musulmani !”

Related Posts
Total
0
Share