Naşterea Domnului în Sfântul Munte Athos – 2022

Naşterea Ta, Hristoase Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei, că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au învăţat, să se închine Ţie, Soarelui Dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de Sus. Doamne, slavă Ţie.
 
Sâmbătă, 07 ianuarie 2023, în Sfântul Munte Athos, am prăznuit Naşterea Domnului.

Ca în restul lumii ortodoxe, şi în Sfântul Munte Athos, pregătirea pentru întâlnirea cu Dumnezeiescul Prunc se face printr-o perioadă de 40 de zile de post şi rugăciune intensă, străduindu-ne să ne curăţim inimile.
 
Cuviosul Paisie Aghioritul, unul dintre ocrotitorul Chiliei noastre, vorbind despre lupta cu gândurile şi curăţirea inimii, spunea că inima noastră se cuvine a fi adevărata Peșteră din Betleem. “Când încetează să mai vină gândurile rele şi vin numai bune, atunci să ştii că s-a făcut curăţirea, adică ţi s-a curăţit inima ta, peştera ta, transformându-se în Peştera din Bethleem.”
 
La Chilia Buna Vestire, împreună cu pelerinii veniţi în special din România, am săvârşit slujba Ceasurilor împărăteşti, vineri, 06 ianuarie 2023, începând cu ora 8 dimineaţa.
 
În aceeaşi zi, la ora 22.00, ne-am reunit cu toţii (pelerinii şi monahii de la cele 17 Chilii din Schitul Sfântul Dimitrie – Lacu) la Kiriakon, unde, într-o atmosferă înălţătoare la Cer, am întâmpinat luminatul praznic, cu bucurie sfântă. 
 
După o priveghere de aproximativ 7 ore, în trapeza Schitului am gustat din bucatele pregătite cu dragoste de fraţii noştri.
 
Astăzi, 08 ianuarie 2023, în a doua zi de praznic, de la ora 5.00, la Chilie, am săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, prăznuind şi pe Sfântul Prooroc David.
 
Slavă întru cei de Sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, întru oameni bunăvoire!
 
Vă oferim câteva imagini în cele ce urmează. Vom reveni cu secvenţe video.

Naşterea Domnului

Image 1 of 40

 

Previous Post

Sfântul Grigorie Palamas – Să ne agonisim faptele pocăinței

Next Post

Viața unei preotese

Related Posts
Total
0
Share