Năut la cuptor

Ingrediente (pentru 6 porții):

1 kg năut
200 ml ulei
5-6 cepe uscate
sare


Se pune năutul la înmuiat de cu seara, într-un vas acoperit, cu multă sare și în apă foarte caldă. Până dimineața boabele se vor umfla. Se spală și se pun la scurs. Se umple o oală cu 2 l de apă și se pune la fiert. De îndată ce apa începe să fiarbă, se adaugă năutul și se lasă la fiert timp de o jumătate de oră, la foc mare. Se dă drumul la cuptor la 200ºC și, în același timp, se curăță ceapa și se taie în felii foarte subțiri (rondele).

Se pune năutul într-o tavă adâncă sau într-un pirex, se toarnă zeama iar deasupra se așază toate rondelele de ceapă. După o jumătate de oră, se micșorează flacăra cuptorului la 100ºC. Se mai lasă în cuptor pentru încă aproximativ 2 ore jumătate. La final, ceapa se va fi înmuiat complet, iar gustul năutului va fi extraordinar. E posibil să fie nevoie să mai adăugați apă.


[…] pentru rodul lor de grâu, de vin și de untdelemn ce s-a înmulțit.
Psalmul 4, 7

Când gătești
Nu te tulbura, frate,
Remediul este simplu:
Alungă din tavă pe diavolul cel pizmaș.
Tămâiază, mișcă-te, cântă psalmi
Și, dacă vrei, tropare pe lung.
Stihuri călugărești

Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.

Previous Post

Film: Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina

Next Post

Spre țărmul veșniciei

Related Posts
Total
0
Share