Nevoia de a convinge pe cineva versus nevoia de a transmite un adevăr

Ieromonah Savatie Baştovoi

Există o diferență fundamentală între nevoia de a convinge pe cineva și nevoia de a transmite un adevăr.

Adevărul, fiind deplinătatea cunoașterii și neschimbat în integritatea sa, nu are nevoie să convingă. De aceea Hristos, atunci cînd a fost întrebat de Pilat “ce este adevărul”, nu a răspuns nimic.

Nu așa fac cei obsedați de nevoia de a-i convinge pe ceilalți de dreptatea propriilor convingeri, care pot fi și simple idei ce nu reies din vreo convingere personală, ci doar impun vreo ideologie de moment.

Agresivitatea împletită cu pedeapsa, care în cazul ideologiilor impuse de stat se formulează în amenzi și privațiuni, sînt semnele clare că avem de a face nu cu adevărul, ci cu o minciună.

Adevărul este blînd, nu se tulbură și nu se trufește, nu pedepsește și nu se grăbește să se arate, căci natura sa rămîne neschimbată în veci, indiferent dacă este primit sau nu. Pe cînd minciuna este trufașă, amenințătoare, grabnică să se impună, dornică de putere și mereu în mișcare, atrăgînd în iureșul ei pe toți cei care nu iubesc cumințenia adevărului – iar toate acestea pentru că își cunoaște vremelnicia și nimicnicia în fața Adevărului.

Să ne rugăm ca timpul care trece să ne îndepărteze de zilele minciunii pentru a ne duce cît mai aproape de Adevăr. Acel Adevăr care tace atunci cînd este abordat cu trufie, dar Care se descoperă celor smeriți – al cărui nume este Iisus Hristos!

Previous Post

Porniți plugul în grădină, să arăm pentru Lumină!

Next Post

Pr. Gheorghe Shinas – Vremea este a lucra Domnul

Related Posts
Total
0
Share