O mică pregătire duhovnicească pentru Postul cel Mare

În săptămâna dinaintea Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai, în calendarul creștin-ortodox sunt consemnate două zile aliturgice, adică fără săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Acestea sunt zilele de miercuri și vineri.

De ce nu se oficiază Sfânta Liturghie? Pentru că Tipicul cel Mare al Sfântului Sava precizează faptul că „… am  luat  de  la  Sfinții  Părinți  să  nu  facem Liturghia cea desăvârșită în Miercurea și Vinerea Săptămânii Brânzei, nici Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, pentru că în aceste zile cântăm Aliluia…, cu metanii seara și dimineața…”.

Care ar fi rânduiala slujbelor din miercurea și vinerea din săptămâna brânzei? Pentru cele două zile, dimineața se vor oficia Utrenia cu Ceasul I, Ceasurile III, VI, IX, Obednița urmată de Vecernie. Seara, se va săvârși Pavecernița Mică  și Canonul din Minei al Sfântului de rând, care se va întâmpla Sâmbătă.

Această săptămână, numită și „Săptămâna albă”, amintește de viețuirea primilor oameni din Rai, Adam și Eva, care nu consumau carne, ci se hrăneau cu alte mâncăruri vegetale: „Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră” (cf. Facere 1, 29).

Astfel, în zilele de miercuri și vineri ale acestei săptămâni se va rosti pentru prima dată Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul „Doamne și Stăpânul vieții mele…”, o rugăciune profundă care încununează cu pocăință ființa omenească, smerind și totodată, înnobilând sufletul!

Pr. Prof. Drd. Adrian Dobreanu

Sursa: http://ziarullumina.ro

Previous Post

Creștinul trebuie să cunoască aceste gânduri înfricoșătoare ce vin

Next Post

Dacă nu cunoști Sfânta Scriptură, nu poți fi preot cu adevărat. 122 ani de la naşterea Patriarhului Justinian

Related Posts
Total
0
Share