O minune cu Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie

O minune cu Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie

la Sfânta Mănăstire a Sfântului Gherasim de la Iordan.

Acum vreo doi ani și jumătate, la câteva zile după prăznuirea Sfântului Nectarie, am avut un vis, pe care l-am socotit a fi o jucărie a minții mele, fără nici o însemnătate. Nu m-am gândit deloc să-l povestesc duhovnicului meu, gândindu-mă că „de fiecare dată când am vreun vis trebuie să-l deranjez povestindu-i-l”. După câteva zile l-am sunat, pentru o altă problemă, pe duhovnicul meu – Arhimandritul Hrisostom, Starețul Sfintei Mănăstiri a Sfântului Gherasim de la Iordan. În timp ce discutam, am simțit dintr-odată nevoia să-i povestesc visul, deși hotărâsem să-l uit. După ce m-a asigurat că are vreme să mă asculte, am început povestirea mea:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Gheronda, Duminica trecută am văzut, în vis, că mă aflam la Mănăstirea noastră și că urca multă lume în chilia Sfinției Voastre, ca să se închine la Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie. Am vrut și eu să urc, dar între timp ați coborât Sfinția Voastră și m-am mâhnit foarte mult că nu am apucat să mă închin. V-am spus aceasta și mi-ați răspuns ca să urc singură și să mă închin la ele.

 • Următoarea dată când vei veni aici, mi-a spus Starețul, să urci la chilia mea și să te închini.

 • Există cu adevărat?, am întrebat eu cu uimire.

 • Ascultă, fiică, mi-a spus el vădit emoționat. Eu cinstesc foarte mult Moaștele Sfinților. Acum câteva zile…(aici a spus despre cineva al cărui nume nu-l mai rețin) mi-a adus o părticică de Moaște, spunând că sunt ale Sfântului Nectarie. Voiam foarte mult să fie ale Sfântului Nectarie, însă aveam unele rețineri. Duminica trecută (în ziua în care am avut visul) a venit la Mănăstire o oarecare monahie, care m-a întrebat dacă am Moaște de la Sfântul Nectarie. I le-am arătat și s-a închinat la ele, dar i-am spus și reținerile mele.

 • Gheronda, am continuat eu, erau într-o cutiuță pe unmobilierde culoare marofoartevechi

 • Sunt într-o cutiuță de culoare maro foarte veche, mi-a confirmat cu uimire Starețul.

 • Era un mobilier foarte înalt, am continuat.

 • Este un mobilier foarte înalt, mi-a răspuns. Are 1,20m și are trei sertare.

 • Da, i-am răspuns răscolită sufletește, văzând aievea visul meu. Are trei sertare…

 • Deci, când vei veni, mi-a spus Starețul, te voi duce în chilia mea ca să te închini la Sfintele Moaște. Motivul pentru care se află aici, și acestea și celelalte Sfinte Moaște, este că reînnoim biserica. Când se va termina, le vom pune într-o vitrină în biserică. Iar tu, după acest fapt, va trebui să-l consideri și pe Sfântul Nectarie, Sfântultău ocrotitor.

Următoarea dată când am vizitat Mănăstirea, am mers împreună cu soțul, cu copilul nostru și cu prieten de familie. Am stat și am discutat cu Starețul. Împreună cu noi mai era și un alt monah, Starețul unei alte mănăstiri din apropiere. Starețul nostru mi-a cerut să-i povestesc celuilalt stareț visul meu, deși el însuși i-l mai povestise o dată.

Când am sfârșit istorisirea, Starețul ne-a cerut să-l urmăm ca să ne închinăm la Sfintele Moaște. Copilul nu venise cu noi, pentru că se afla în altă parte a mănăstirii Am urcat la chilia sa și mi-a arătat acel mobilier. Era exact așa cum îl văzusem în vis. Deasupra mobilierului se afla o cutie, pe care Starețul a luat-o și a pus-o pe pat. Apoi a început să scoată, una câte una, cutiuțele, să le deschidă și să ne explice ale căror Sfinți aparțin Moaștele, apoi le săruta și ni le dădea și nouă să le sărutăm pe rând. Una din aceste cutiuțe conținea și Moaștele Sfântului Nectarie. Ne-am închinat la ele, însă înlăuntrul meu am simțit un gol.

 • Acestea au fost?, m-a întrebat celălalt monah.

 • Nu. Era altfel de cutiuță și i-am arătat cu mâinile mărimea și forma cutiuței pe care o văzusem în vis.

Atunci Starețul a scos din acea cutie, cu evlavie și oarecum nerăbdător, următoarea cutiuță, care corespundea descrierii mele.

 • Aceasta este!, am strigat eu. Emoția mea ajunsese la culme.

Când Starețul a deschis cutiuța, toată chilia s-a umplut mireasmă. Toți am simțit-o. În cutiuță se aflau într-adevăr Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie și o etichetă pe care scria numele Sfântului. Ne-am închinat la ele cu multă evlavie. Mireasma care a ieșit din ele a fost atât de puternică, încât ne-a amețit pe toți. După această nespusă binecuvântare, nu am avut curaj pentru nici un comentariu.

Era deja patru după-amiază. Ne-am retras la camerele noastre ca să ne odihnim. Copilul nostru nu a împărțit cu noi această experiență și nu a simțit acea dumnezeiască mireasmă, de aceea nici nu a dormit deloc. Pe mine și pe soțul meu ne-a deșteptat copilul după cinci ore, iar prietenul nostru a dormit până a doua zi dimineață. Atât de mare înrâurire a avut asupra noastră mireasma Sfântului.

Starețul meu povestește adeseori închinătorilor visul. Tot cu binecuvântarea sa am dat în scris toată experiența mea cu Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie, pentru folosul de obște al fraților noștri ortodocși.

Sursa: yiorgosthalassis.blogspot.com

Previous Post

Învățături patristice despre blândețe

Next Post

Seducția zodiacului

Related Posts
Total
0
Share