“Preoți cu har”

Preot Alexandru Lungu

Există o pagină intitulată PREOTI, OAMENI CU HAR ŞI LOCURI SFINTE DIN ŢARA NOASTRĂ. O sumedenie de creștini stau și caută în disperare anumiți preoți cu har, deschizători de carte, înainte văzători, cititori în stele și nisip.

Înainte de a începe o discuție pe această temă este bine de clarificat un lucru simplu: absolut toți preoți care au o hirotonie validă primită din partea unui episcop care aparține Bisericii Ortodoxe, devin prin pogorârea Sfântului Duh benefiari al harului și așadar într-un limbaj autohton este ceea ce numim preoți cu har.

Harul este cel care lucrează asupra Tainelor pe care preotul le oficiază în Biserică și nu numai. Harul nu este ceva care vine și pleacă. Atât timp cât preotul rămâne sub ascultarea ierarhului, a Sfintelor Canoane și urmează calea bătătorită a creștinismului, harul lucrează cu timp și fără timp.

Harismele, acele daruri deosebite care au fost prezente în Biserica primară și arătându-se prin minuni ca învierea morților, vindecării de boli incurabile, vorbirea în limbi, mersul pe ape, și altele ca acestea, pot fi dăruite de Dumnezeu unor oameni deosebiți în anumite contexte și momente punctuale. Însă trebuie avut în vedere că și puterea celui rău poate lucra uneori spre înșelare prin astfel de slujitori, care, de dragul faimei și al câștigului de bunuri materiale, sunt în stare să-și vândă sufletul diavolului, părând pe față că ar avea o lucrare de partea binelui.

Există și în zilele noastre preoți cu o lucrare deosebită în Biserică, însă harul este același la toți preoți. Harismele în schimb sunt daruri cu care Dumnezeu poate înzestra uneori anumiți slujitori cu o viață persoanală ireproșabilă, cu multe nevoințe și privegheri de zi și de noapte, dar acest lucru apare uneori spre finalul vieții, când şi ispita mândriei ne părăsește.

Cum putem să îi diferențiem pe cei autentici de falșii “făcători de minuni”? După roadele lor! Dacă în spatele acestor lucruri care uneori par miraculoase stă Harul lui Dumnezeu, acei preoți nu se vor îmbogăți, nu vor căuta să își denigreze colegii preoți și să înceapă a vocifera cu tunete și fulgere că doar prin ei lucrează puterea harului. Vor respecta slujbele și rânduielile bisericești, nu vor adapta tipicul după bunul plac și nici vor recurge la metode care denotă mai mult un soi de păgânism, nicidecum lucrarea curată și sfântă a Bisericii.

Deschisul cărții, ghicitul viitorului, condiționarea financiară pentru împlinirea unor rugăciuni sunt semnele cele mai vădite ale șarlatanilor.

Un preot vrednic al lui Hristos se va ruga fără să aștepte a fi remunerat, nu va începe să-și atribuie puteri personale, ci va vedea în fiecare miracol puterea lui Hristos, singurul și unicul generator de miracole.

Așadar aveți grijă la cine mergeți, căutați preoți care să vă sporească dorul de Dumnezeu și să vă așeze pe calea care duce spre mântuire. Dacă căutăm doar rezolvarea unor probleme personale pământești, atunci vom găsi suficienți impostori care ne vor goli de bani fără scrupule și vor reuși prin lucrarea diavolului să pară chiar făcători de minuni.

Dumnezeu lucrează prin toți preoții, doar dacă există credință adevărată din partea celui care cere împlinirea cererilor celor bune și folositoare spre mântuire.

Pentru început mergeți la Biserica de parohie, la preotul dumneavoastră paroh, cel care vă cunoște de mici. Este dovada clară că suntem sub ascultare și ne iubim părintele care a fost încredințat de arhiereu să-și păstorescă turma spre mântuire.

Previous Post

Scurtă plimbare pe cărările Sfântului Munte Athos

Next Post

Apostolul zilei (Fapte 10, 1-16)

Related Posts
Total
0
Share