Prețuiți viața, e prea scurtă să o irosim pentru un fum

Preot Alexandru Lungu

Una din cele mai nocive patimi de care mă lovesc ca preot este cea a fumatului. De la vârste din ce în ce mai fragede, tutunul face ravagii. Urmăream un interviu cu un doctor care explica faptul că din punct de vedere statistic 30% dintre fumători vor dezvolta la un moment dat o boală de plămâni sau inimă. 1 din 3 fumători va muri cel mai probabil din cauza acestui viciu. Statistic dacă fumează într-o casă atât soțul, cât și soția, iar copilul copie comportamentul părinților, unul din cei 3 va muri mai devreme sau mai târziu din cauza fumatului. Asta ne spune statistica. La fel ca și băutul, mâncarea fast food și alte dependențe.

Am avut în urmă cu ceva timp la spovedanie o tânără care nu putea deveni mamă. Deși urmase fel și fel de tratamente, vicul ei de care nu se putea debarasa era fumatul. O spovedeam, făgăduia inițial că va lăsa țigara, la următoarea spovedanie venea și îmi povestea aceeași problemă.

Într-o zi, inspirat de Maica Domnului, i-am dat următorul canon. Uite, nu te poți lăsa de fumat. Ok, nicio problema. Nu îți este frică nici de moarte, nici de faptul că datorită acestui viciu nu poți deveni mamă, sau în cazul puțin probabil în care se va întâmpla, vei risca viața copilului tău, uite fă un singur lucru: cumpără o Icoana cu Maica Domnului, care îl are pe Pruncul în brațe și, de fiecare dată când ieși la o țigara, scoate Iconița respectivă și privește-o atât timp cât îți ia să termini o țigară.

Bineînțeles că a tulburat-o inițial sugestia mea, dar până în final a acceptat. După ce a trecut o perioadă mă sună pentru a veni la spovedit. Îi citesc molifta și, când intru pentru spovedanie în biroul din Biserică, o apucă un plâns.

– Părinte, de când mi-ati dat acest canon pur și simplu nu mai pot pune țigara în gură. Când scot Icoana și suflu fumul acela dracesc spre Maica Domnului și Copilul din brațe mă apucă o stare de rău și încep să mă năpădească instant plânsul. Vreau să ridicați acest canon de la mine, pur și simplu nu îl mai pot ține. I-am spus că atât timp cât vine la spovedit la mine, iar țigara rămâne o constantă în viața ei, nu o voi dezlega de acest canon.

După spovedanie, la câteva zile mi-a trimis un mesaj și mi-a spus că a visat într-o noapte cum o femeie a intrat la ea în camera și i-a luat de pe noptieră pachetul de țigări, iar de a doua zi nu a mai simțit nevoia.

Are 1 an de când nu mai fumează. Și a rămas și gravidă între timp.

Minunile există, chiar dacă uneori este nevoie de soluții aparent smintitoare la prima vedere. Prețuiți viața, e prea scurtă să o irosim pentru un fum.

Previous Post

Mi-a spus că el popă care să nu ia banii nu a întâlnit

Next Post

Apostolul zilei (Galateni 5, 22-26; 6, 1-2)

Related Posts
Total
0
Share