Primul hram la Schitul „Sfântul Neagoe Vodă Basarab” din Vlădești, Argeș: A fost adusă Icoana Paramythia

Schitul „Sfântul Neagoe Vodă Basarab” din Vlădești, județul Argeș, și-a serbat marți primul hram, prilej cu care a fost adusă o copie a Icoanei Maicii Domnului „Paramythia” care a fost pictată în Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos.

Icoana a fost întâmpinată la schit luni, în jurul orei 16:00, iar de la ora 18:00 a fost oficiată slujba Vecerniei.

„Nu aveam în plan aducerea Icoanei pictate la Mănăstirea Vatoped, dar consider că a fost un semn de la Dumnezeu”, spune Ierom. Cosma Giosanu, Starețul noului așezământ monahal.

„Poate că Maica Domnului a vrut să vină la primul nostru hram, când îl pomenim pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, fiindcă el a făcut numeroase danii în Sfântul Munte – inclusiv acoperișul de plumb al Bisericii mari a Mănăstirii Vatoped, care a dăinuit secole și abia anul acesta a fost schimbat.”

„Iată, Sfântul nostru ocrotitor a făcut ceva în cinstea Maicii Domnului și a Sfântului ei Munte, iar Maica Domnului a dat un semn de recunoștință peste timp, trimițând Icoana ei la pomenirea domnitorului”, a subliniat Părintele Stareț.

Marți, în ziua de hram, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu din Sfântul Munte, împreună cu aproximativ 35 de clerici locali.

Aproximativ 500 e credincioși s-au rugat împreună cu ei, iar răspunsurile liturgice au fost oferite din două strane: un cor de psalți din București a cântat la strana stângă, în timp ce din strana dreaptă au dat răspunsuri liturgice părinți athoniți.

„Am muncit contracronometru și am terminat de acoperit paraclisul în ultimul moment”, mărturisește Starețul. „Aseară încă mai puneam Icoane.”


Obștea schitului beneficiază de călăuzire spirituală de la Părinții Chiliei Buna Vestire a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos.

Lucrările la construirea sfântului așezământ continuă. Unul din paraclise este închinat Cuvioasei Teofana Basarab.

Donează

Cont Lei: RO12 RNCB 0022 1738 0523 0001
Cont Euro: RO28 RNCB 0022 1738 0523 0004
Banca: Banca Comercială Română

Email: [email protected]
Tel: +40745 535 270

Previous Post

Antim Ivireanul sau străinul care ne-a învățat limba română

Next Post

Reglementări canonice legate de căsătorie la Sfântul Mitropolit Antim Ivireanul

Related Posts
Total
0
Share