Radiestezia – cu adevărat o mare înşelătorie diavolească

Vindecarea si prevenirea bolilor cu ajutorul pendulului

Una din marile nenorociri ale omenirii este cancerul. Potrivit statisticilor, o treime din occidentali vor muri din cauza acestei boli. In ciuda tuturor cercetarilor efectuate, inca nu se cunosc nici cauzele care determina la un moment dat celulele unui anumit tesut sa se inmulteasca in mod aberant, niciun tratament eficient al acestei plagi a secolului nostru. In ciuda tuturor programelor de cercetare, a tehnicilor chirurgicale modeme, a tehnicilor de iradiere controlata a tesuturilor bolnave, mortalitatea provocata de aceasta boala n-a scazut deloc, chiar daca s-au inregistrat succese in cazul unor tumori.

Radiatii ucigatoare?

Aparitia oricarui fenomen inexplicabil este intotdeauna insotita de numeroase teorii si ipoteze. Astazi exista o multitudine de speculatii referitoare la cauzele aparitiei cancerului si a modului de a-l vindeca. Practic este de-a dreptul imposibil sa te orientezi in aceasta jungla a teoriilor.

Incercarea de a gasi o explicatie a aparitiei cancerului a incetat de mult sa mai fie un domeniu rezervat medicilor si oamenilor de stiinta. Exista astazi tot mai multi autodidacti care isi publica parerile cu privire la modalitatile de invingere a acestei boli. Uneori ele beneficiaza de o publicitate imensa prin intermediul mass-mediei. Direct legata de subiectul acestui capitol este teoria conform careia, la fel de multe alte boli, cancerul este produs de anumite radiatii telurice (ale scoartei terestre – n.tr.) si hidrografice (radiatii emise de cursurile de apa subterane – n.tr.).

Fantanarii pretind ca pot localiza cursurile de apa subterane pe baza radiatiilor pe care acestea le emit. Peste o jumatate de milion de fantani din S.U.A. au fost descoperite de fantanari. Instrumentul de care se folosesc este o ramura verde de salcie (in forma de Y si tinuta de cele doua capete superioare – n. tr.). despre care se spune ca este atrasa de apa subterana. In realitate intervin mai multi factori, dupa cum potrivit radiestezistului canadian Stanley Krystak, 90% din cazurile apartinand urmatoarelor boli “sunt provocate de radiatii nocive ale scoartei terestre: bolile de circulatie, diferite forme de cancer, sinuciderea, retardarea mintala a copulor, bolile mintale, artrita si reumatismul, diab’etul, boli ale aparatului digestiv (inclusiv ale ficatului) si ale rinichilor, orbirea si eruptiile cutanate. El este atat de convins de teoriile sale incat afirma: “Medicina nu va putea face niciun progres substantial in vindecarea acestor boli atata vreme cat nu va recunoaste existenta radiatiilor ucigatoare de provenienta subterana.”

Asemenea teorii sunt intarite de relatari de genul urmator: “Dr. Birkelbach mi-a vorbit de o servitoare care lucra la un conac din zona rurala a Germaniei. Parea fericita si iubita de toti ai casei, pana in ziua cand a incercat sa se sinucida prin spanzurare. A fost salvata la timp si dusa la spital. Intr-un moment de neatentie a scapat de sub observatie si s-a spanzurat din nou. De data aceasta a reusit.” Ca element deloc surprinzator atasat acestei relatari, un radiestezist a descoperit ca sub patul victimei existau radiatii telurice nocive. Alte cauze ale tendintelor sinucigase ale victimei nici n-au mai fost luate in calcul.

Conform unei alte relatari, rezultatele slabe la invatatura a doua mii de copii din Salzburg, Austria, au fost puse si ele pe seama radiatiilor de acest gen: “Profesoara Kathe Bachler a cercetat atat locul unde stateau in banca sute de copii, cat si domiciliul a doua mii de copii al caror randament intelectual scazuse in mod evident. Examinand cu ajutorul pendulului locul unde dormeau acesti copii si fiind asistata de 70 de medici (!) a descoperit ca elevii devin letargici daca la scoala stau in banca deasupra unor cursuri de apa subterane sau dorm acasa in zone aflate sub influenta radiatiilor telurice.” Nici in acest caz n-au fost luati in considerare si alti factori, precum dificultatile de ordin social la domiciliu sau factorii de mediu, ca sa nu mai spunem ca fiecare elev are perioade cu randament intelectual mai mic. Solutia prezentata a fost cea mai simpla: Toate problemele se explica prin prezenta radiatiilor nefaste provocate de cursurile de apa subterane. Ceea ce mi se pare extrem de ingrijorator nu e doar faptul ca 2.000 de familii din districtul Salzburg au ajuns in contact cu aceasta practica oculta, cat implicarea in realizarea cercetarilor a 70 de medici si chiar a inspectoratului scolar al districtului, toti aratandu-se complet increzatori in practicile Bachler.

Afacerea cu teama de cancer este deosebit de profitabila. Potrivit radiestezistilor, cancerul se manifesta la 90% din oamenii care dorm deasupra unui curs de apa subteran. Inca si mai nocive ar fi locurile unde se intersecteaza radiatiile telurice date de surse diferite. Aceste teorii sunt intarite de numeroase relatari de la tara, unde s-a constatat ca bolnavii care murisera din cauza unui cancer isi aveau domiciliul intr-o zona de radiatii telurice puternice. In anul 1936, un medic elvetian, dr. Jenny, a efectuat experimente pe cobai carora li s-a provocat cancer pe cale artificiala, “demonstrand” ca animalele care au fost tinute apoi intr-o zona cu pretinse radiatii telurice au murit mai repede decat cele tinute intr-o zona neutra”. Modul in care a efectuat aceste experimente a aratat insa ca datele erau relative si usor de manipulat, fiind interpretate subiectiv si putand fi contestate la o noua examinare. In ciuda acestui fapt, mai exista si astazi radiestezisti care continua studiile incepute de catre dr. Jenny.

Explicatiile date dovedesc o fantezie bogata din partea practicantilor metodei. Spre exemplu, se spune: “In realitate, batalia dintre organismul uman si bacterii este o batalie intre undele care intra si cele care ies din organism.” Se presupune ca fiecare celula isi are propria lungime de unda de emisie, iar radiatiile telurice nocive produse de cursurile de apa subterane deranjeaza echilibrul acestor microunde, cauzand astfel bolile, in special cancerul. Unii radiestezisti sunt de parere ca radiatiile nocive sunt de origine cosmica, provenind “de dincolo de granitele cunoscute ale cosmosului, pe care-l penetreaza uniform”. Altii sunt de parere ca sursa radiatiilor este de natura telurica. Nici macar intre radiestezisti nu exista un acord in aceasta privinta. Alex Comb scrie in “East/West Journal”: “Par sa existe tot atatea teorii asupra modului in care functioneaza pendulul, pe cati radiestezisti le sustin”.

Cea mai recenta incercare de a cladi o explicatie se bazeaza pe o notiune imprumutata din fizica: “microundele”. Aceasta notiune este larg utilizata astazi, fiind legata de cuptoarele cu microunde pentru gatit, turnurile de control ale aeroporturilor, frecventele radio si TV etc. Desi toate aceste unde sunt masurabile cu ajutorul instrumentelor speciale, microundele producatoare de cancer sunt diferite. Se spune ca ele sunt identificabile doar cu ajutorul instrumentului fantanarilor sau al pendulului radiestezic, fiind prea slabe pentru a fi masurate cu instrumente fizice.

In mod inerent, se pune insa urmatoarea intrebare: cum de poate un radiestezist, in mijlocul multitudinii de unde care il bombardeaza, sa intercepteze tocmai acele unde care sunt prea slabe pentru a fi masurate pe alta cale? Intrebarea a ramas inca fara raspuns. Radiestezistii recunosc si ei ca cercetarile stiintifice nu pot elucida acest mister.

Afacerea cu teama de cancer

In anul 1920 dr. Albert Avram din S.U.A. a inventat un aparat in care se introducea o proba de sange uscat pentru ca pe baza radiatiilor emise, sa se poata stabili diagnosticul respectivului pacient. Vindecatorii locali, in marea lor majoritate chiromanti, primeau apoi diagnosticul prin posta si totodata erau sfatuiti ce fel de energie trebuie sa foloseasca pentru a-si trata pacientii.

Agentii federali au investigat aceasta retea si au trimis spre analiza o proba de sange a unui cocos batran de 11 ani. Diagnosticul dat a fost: infectie a sinusurilor si carii dentare. Cu toate acestea, un comitet britanic condus de catre Sir Thomas Horder a admis ca diagnosticele date de aparatul inventat de Avram sunt valide”.

Mai tarziu, o practicanta a chiromantiei din Los Angeles, Ruth Drown, a inventat aparate similare, atribuindu-le calitatea de “a se acorda” cu diferite organe ale corpului. Cu ajutorul unei cutii negre si a doua pete uscate de sange, ea pretindea ca poate trata de la distanta un pacient aflat oriunde in lume. Una din multele ei victime a fost o femeie “tratata” de cancer de san, pana ce tumoarea a devenit prea mare pentru a mai putea fi indepartata pe cale chirurgicala.

Intre practicantii contemporani ai medicinii holiste, un loc celebru este detinut de catre un fost discipol al psihiatrului Sigmund Freud, pe nume Wilhelm Reich. El pretindea ca a descoperit o forma de energie numita orgon, numind-o “cea mai puternica forta din univers”. Desi ea n-a fost niciodata confirmata pe cale stiintifica, Reich a gasit modalitatea de a o inmagazina intr-o cutie neagra de marimea unei cabine telefonice construita din lemn, metal si impregnata cu o anumita substanta. Pacientul care statea in aceasta cutie avea fericirea sa-i fie incarcat sangele cu energie vitala si astfel sa-i fie vindecate bolile, inclusiv cancerul. Chiromanti, medici si pacienti au cumparat sute de asemenea cutii, inchiriindu-le cu 250 de dolari pe luna. In cele din urma, sarlatania a fost interzisa de catre Departamentul American al Sanatatii. Totusi, chiar si astazi exista diversi vindecatori europeni care pun mare pret pe aceasta importanta descoperire. “Orgon”-ul este considerat o forma de energie biologica, “identica energiei vitale pe care hindusii o numesc prana.” “Cercetarile” in domeniul instrumentelor radiestezice n-au incetat nici in ultimii ani. Spre exemplu, o noua inventie este “instrumentul radiestezic – baza 44, dotat cu un numar impresionant de 44 de butoane si comutatoare. Chiromantul David Tansley, care se auro-intituleaza “versat in conceptele orientale ale chakrelor si a anatomiei subtile a omului”, da urmatoarea descriere a modului in care se determina diagnosticul si tratamentul pe cale radiestezica:

Un principiu fundamental al radiesteziei arata ca omul impartaseste un camp energetic comun cu toate celelalte forme de viata. Fiecare individ este inconjurat de un camp energetic propriu, iar unele din aspectele sale este de natura electromagnetica. Daca in acest camp intervine un dezechilibru suficient de mare, la nivelul fizic al organismului isi face aparitia o boala.

Conform radiesteziei, toate bolile, organele si remediile au o frecventa de vibratie speciala. Ele pot fi exprimate in valori numerice, cunoscute sub numele de “ritmuri”. Pe aceasta baza, scalele gradate ale instrumentelor radiestezice dau indicatii exacte referitoare la diagnosticul si metoda de tratament. Atunci cand un radiestezist examineaza pacientul utilizand principiile radiesteziei, el isi foloseste capacitatea de perceptie extrasenzoriala in procesul de detectare a bolii…

Care sunt metodele folosite pentru a convinge oamenii sa recurga la “aparate de protectie impotriva radiatiilor”, vom vedea din urmatoarele doua exemple, semnalate de catre prof. dr. Elbel. expert in medicina legala: “Pacienta D., in varsta de 70 de ani, s-a imbolnavit de stomac la inceputul anului 1954. Rezultatul investigatiilor prin irisdiagnoza si radiestezie: “inceput de cancer la stomac, probabil datorat existentei unui curs de apa subteran unde locuieste”. Se indica folosirea unui aparat de protectie impotriva radiatiilor telurice. Nu urmeaza nicio imbunatatire a starii de sanatate. In luna mai 1957, sotul ei ii da in judecata pe “vindecatorii naturisti”. Intre timp s-a constatat ca femeia nu avea cancer. Traieste si acum fara probleme.

In cazul urmator, afacerea cu teama de cancer a luat insa o intorsatura tragica: “Pacienta E., in varsta de 35 de ani, simte un nodul la san. Medicul cere efectuarea unei biopsii (extragerea unei probe din tesutul bolnav, urmata de examinarea ei la microscop). Pacienta consulta si un radiestezist, cerandu-i parerea cu privire la necesitatea exciziei nodulului, dupa cum o intrevedeau medicii. Radiestezistul nu examineaza sanul, folosindu-si doar pendulul pentru a da un diagnostic. Rezultatul: inflamatie a sanului (mastita -n.tr.): operatia nu este necesara. Radiestezistul isi ia angajamentul de a trata pacienta doar daca isi procura un aparat de protectie impotriva radiatiilor telurice. Dupa un timp femeia revine si ii spune radiestezistului ca nodulul sangereaza si produce o secretie galbuie. Raspuns: E normal sa se intample asa. Dupa sase saptamani vine la o noua consultatie, de data aceasta dupa ce a constatat ca i s-au marit ganglionii axilari. Diagnosticul radiestezistului: Mastopatie. Dupa o saptamana pacienta merge la medic. Diagnostic: Cancer: operatie urgenta. Ea a fost facuta insa mult prea tarziu. Pacienta a decedat dupa patru luni din cauza metastazelor”.

Radiestezistii supusi testelor

Desi radiestezistii au cules o baza impresionanta de date pseudo-stiintifice, mecanismul metodei nu le este clar nici lor. Un individ neavizat in domeniul fizicii ar putea crede ca miscarea pendulului sau a baghetei este intr-adevar influentata de anumite unde electrice sau de catre o forma de energie magnetica. Trebuie insa stiut faptul ca nenumarate teste efectuate sub control stiintific n-au dat nici un argument in favoarea acestei idei. Am mentionat deja imposibilitatea dovedirii existentei microundelor si am vazut ca afirmatiile radiestezistilor nu pot fi verificate. Mai mult decat atat, campul magnetic nu poate fi simtit de organismul uman. In cursul unui test efectuat in anul 1954 in Olanda, numerosi radiestezisti au fost supusi unor campuri magnetice mult mai intense decat cel al Pamantului. Insa niciunul dintre ei n-a putut sesiza cand campul magnetic era declansat si cand nu. Conform unei alte teorii, la baza fenomenului ar sta o “radiatie hidrografica”. Daca ar fi asa, de ce se intampla ca doar apa subterana sa emita o asemenea radiatie si nu si cea de la suprafata? Cum de este posibil, din punct de vedere fizic, ca o “vana de apa” sa emita o radiatie atat de puternica, incat ea sa poata fi detectata de catre un fantanar aflat la etajul 20 al cladirii situate deasupra ei? Cum de nu se aplica si aici principiul dispersiei acelor radiatii?

Fantanarii n-au reusit sa dea niciun raspuns credibil, preferand sa se ascunda in spatele unor relatari senzationale de-a dreptul hilare, folosindu-si drept garantie titlurile academice si un sistem complicat de termeni imprumutati din fizica. Mai nou, ei nu se mai numesc fantanari, ci isi asuma numele de radiestezisti, un termen cu conotatii stiintifice care produce o impresie deosebita in randul publicului

Mai putin impresionati sunt cei care au testat si au comparat performantele diversilor fantanari. Iata rezultatul unui experiment realizat sub control cu 75 de practicanti din Noua Zeelanda: “Nicio concordanta intre datele furnizate, aceleasi rezultate putand fi obtinute pe cale strict aleatorie. In cele mai multe cazuri trebuie sa existe tot atatea cursuri de apa subterane, pe cat de multi fantanari le-au cautat. La fel de descurajatoare sunt rezultatele unui studiu condus de catre prof. Gassmann de la Institutul Tehnic Federal din Zurich, Elvetia. El dorea sa investigheze asa-zisele radiatii interceptate de fantanari. 16 practicanti renumiti ai acestei practici s-au oferit voluntari pentru test. 11 dintre ei erau ingineri si tehnicieni, iar unul era profesor universitar. Profesorul Gassmann i-a trimis in sapte zone, cerandu-le sa localizeze in fiecare din ele conductele de apa subterane. Cea mai mare din ele avea un debit de 16 m pe minut. Comparand schemele desenate de catre cei 16 “specialisti”, rezultatul a fost catastrofal: “Este evident faptul ca nu exista zone speciale de radiatii, separate in mod clar de un teren neutru din acest punct de vedere, asupra carora fantanarii sa fi cazut de acord. Scopul testelor nu a fost implinit…

In ciuda tuturor cercetarilor, nu am gasit niciun criteriu care sa ne permita sa acceptam rezultatele vreunui fantanar ca fiind mai veridice decat ale altuia. Conducta cea mai mare n-a fost identificata de niciunul. Cativa au indicat locul unde nu se gasea niciuna (intr-o zona anumita au fost influentati in mod vadit de un capac de canalizare). Cu ajutorul metodelor descrise, n-am avut nici un succes in localizarea vreunei surse obiective de radiatii, care sa fi dus la investigatii viitoare.”

Cum functioneaza bagheta si pendulul?

In ciuda tuturor experimentelor nereusite, misterul functionarii baghetei oscilante si a pendulului a ramas nerezolvat. Functionarea lor este o realitate ce nu poate fi ignorata.

Daca energia care misca bagheta si pendulul nu poate fi masurata fizic, care sa fie sursa miscarii lor? Care este puterea care ii influenteaza pe radiestezisti? De ce nu este fiecare om senzitiv la pendul? De ce dobandeste un novice in mod subit acest “dar” atunci cand este atins de un radiestezist experimentat?

Aceste intrebari necesita un raspuns. Oamenii de stiinta au propus urmatoarele ipoteze pentru a explica functionarea unui pendul radiestezic in mana radiestezistului:

1. Desi radiestezistii pretind ca isi tin mana perfect nemiscata atunci cand pendulul incepe sa se miste, ei au totusi unele contractii musculare insesizabile pe cale vizuala. Un cercetator a investigat factorii care duc la o minima contractie musculara, chiar si atunci cand mana este tinuta perfect nemiscata. Aceste contractii nu sunt cauzate numai de o activitate musculara normala si de pulsul la nivelul degetelor, ci si de catre gandire, la nivel cerebral.

2. Fantanarii sunt buni observatori ai terenului si se bazeaza pe indicii exterioare in producerea rezultatelor. Vederea unui capac de canalizare a indus sesizarea unei conducte. Observatia unui asemenea indiciu a dus la eliberarea tensiunii mentale a fantanarului, determinand miscarea baghetei.

3. Sugestia si autosugestia: Cei mai multi radiestezisti descopera un curs de apa subteran producator de radiatii nocive numai dupa ce li s-a spus ca in locul respectiv a fost patul unui muribund sau staulul unei vaci bolnave. Gandul acesta da curs miscarii pendulului. Dr. Reimann scrie: “intr-un fel, mana este doar degetul ceasornicului psihologic si emotional al radiestezistului.”

Sugestia si autosugestia stau probabil in mare masura la baza “puterii de vindecare” a aparatelor radiestezice si a acumulatorilor de energie de tip “orgon”. Factorii psihosomatici joaca si ei un rol major. Aceasta se demonstreaza prin faptul ca atunci cand dispare credinta in aparatul radiestezic, vechile dureri reumatice reapar.

Toate aceste teorii ne indica un aspect esential al radiesteziei: Ceea ce pune in miscare instrumentele radiestezistilor nu este o putere masurabila fizic, ci puterea inconstientului, puterea spiritului.

Pasivitatea spirituala absoluta

Mai exista inca un factor pe care teoriile stiintifice mentionate mai sus nu-l includ: Posibilitatea ca mintea umana sa fie influentata de forte oculte si demonice. Intr-un articol numit “Atitudinea spirituala a radiestezistului”, un practicant da urmatorul sfat: “Putem obtine rezultate obiective doar atunci cand ramanem intr-o stare de totala pasivitate a mintii”. Un alt autor afirma: “Doar o atitudine lipsita de orice prejudecata poate sta la baza unor rezultate bune repetate”. Cu alte cuvinte, rugaciunea sincera catre Dumnezeu face ineficienta utilizarea pendulului radiestezic, deoarece ea face ca atitudinea omului sa nu mai fie lipsita de orice prejudecata.

Pasivitatea spirituala este conditia oricarei forme de Yoga sau de meditatie orientala. Nu este de mirare ca deseori se ajunge de la folosirea pendulului radiestezic la adoptarea unei filosofii hinduse. Definind radiestezia drept capacitatea unui om de “a-si aduce viata in conformitate cu acele energii si forte care sunt in univers si au un impact asupra omului si a mediului inconjurator”, se face aluzie la ideea micro si macrocosmosului.

A. Comb arata ca radiestezia este legata de o anumita forma de energie psihica, fiind interconectata cu forta vitala universala. Oamenii se arata deschisi fata de o asemenea experimentare practica si nemijlocita a unei energii psihice sau a unui spirit. Radiestezia este o disciplina spirituala, desi nu implica vreun set de dogme, teorii, initieri sau ceremonii. Radiestezia necesita concentrare, iar cel mai bun mijloc de a o atinge este fie repetarea continua a intrebarilor pe care doresti sa le pui baghetei, dupa modelul repetarii unei mantre de catre un yoghin, fie punand intrebarea o singura data si apoi permitand mintii sa se goleasca de orice idee. Totul este foarte simplu .

Din punct de vedere crestin insa, este cunoscut faptul ca pasivitatea spirituala poarta cu sine riscul ca anumite puteri situate in afara posibilitatii de control a omului sa preia controlul asupra mintii. Meditatia Transcendentala si alte forme de Yoga au indus schimbari semnificative de personalitate adeptilor lor. Cu ajutorul unei mantre, individul aflat in meditatie isi creeaza o stare de vulnerabilitate spirituala totala, care-l poate aduce sub influenta unei opresiuni demonice. Pericolul pasivitatii spirituale este demonstrat si in hipnoza: destui mediumi spiritisti si-au descoperit abilitatile extrasenzoriale dupa ce au fost adusi ei insisi intr-o stare de transa hipnotica.

Sir John Eccles, laureat al premiului Nobel si un om de stiinta recunoscut pe plan international datorita cercetarilor sale in domeniul elucidarii mecanismelor creierului, a numit creierul uman “un dispozitiv ce poate fi condus de catre un spirit”. Dave Hunt, un cunoscut specialist in domeniul sectelor si a fenomenelor paranormale, scrie: “In mod normal mintea mea este “spiritul” care imi conduce creierul. Daca insa intru intr-o stare alterata a constiintei si permit ca o forta cosmica, dupa cum este numita de parapsihologi, sau un spirit, in acceptiunea unui medium, sa preia conducerea, in calea acestei “minti noi” nu mai sta nume pentru a deveni noul stapan al creierului meu. Aceasta imi va conferi anumite experiente ce vor parea foarte reale, chiar daca nu au loc in mod obiectiv.”

Pasivitatea spirituala este o cerinta si pentru “pregatirea unui medium spiritist”‘, dupa cum o descrie parapsihologul Johannes Greber. Se incepe cu o rugaciune scurta, se citeste un fragment din Biblie si se mediteaza asupra sa. Apoi se ia o foaie de hartie si un creion in mana si se asteapta complet eliberat de orice fel de tensiune mentala. Arunci cand se simte indemnul de a sene anumite idei, inspirate dintr-un puternic simt al necesitatii, trebuie sa se dea curs acestei porniri. Daca simti ca mana iti este miscata de catre o putere straina, trebuie sa i te supui.

Observati cadrul religios al acestor instructiuni menite a dezvolta abilitatile psihice! De aceea trebuie sa fim constienti de faptul ca nu oricine foloseste anumiti termeni crestini trebuie sa-si fi primit “darul” de la Dumnezeu. Acest lucru e adevarat si cu privire la radiestezisti, indiferent cat de sinceri sunt. Watchmaun Nee scrie: “O data ce mintea unui om s-a scufundat in pasivitate, el va primi multe ganduri din afara sa, ganduri murdare, blasfemiatoare si confuze”.

Pendulul ca instrument de ghicire

Un fost radiesiezist, care s-a convertit dupa ce si-a abandonat practica, scrie: “Este uimitor cat de priceput este diavolul in a-si camufla activitatile, pentru ca sub stindardul stiintei sa-i insele chiar si pe licentiati. Pendulul radiestezic nu este decat un instrument de ghicire.” Spiritul care preia controlul asupra mintii pasive a radiestezistului este un duh de ghicire, dupa cum este descris in Biblie.

O examinare mai atenta a tehnicii radiestezice demonstreaza ca, in realitate, practicantii nu masoara nici un fel de radiatie, ci pun intrebari pendulului pe care-l folosesc. Cand un fantanar se afla in cautarea unui izvor subteran, pune urmatoarele intrebari:

1. Se afla lucrul cautat (apa) in apropiere? Da sau nu?

2. La ce adancime se afla? (urmeaza un numar de oscilatii ce indica adancimea)

3. In ce cantitate exista? (se apreciaza in functie de timpul de pendulare)

Referindu-se la microundele pe care pretind sa le identifice radiestezistii. Dave Hunt scrie: “Consideratii recente au demonstrat cat de ridicole sunt aceste explicatii. De exemplu, in timpul razboiului din Vietnam, soldatii americani au reusit sa le localizeze tunelurile secrete si depozitele de munitii ale vietnamezilor folosind baghete confectionate din fragmente de cuiere si din orice alt material aveau la indemana. Extrem de relevant este faptul ca fantanarii experimentati pot gasi apa si daca au la dispozitie doar o harta a terenului respectiv. Cele mai importante surse de apa din Insulele Bermude au fost localizate de fantanari folosindu-se doar de harta, dupa ce geologii n-au reusit sa o faca pe teren. Un asemenea fantanar, fiind situat la o distanta de 1600 km de Bermude, a localizat pe harta trei surse importante de apa. Guvernul a inceput sapaturile in locurile indicate, iar resursele descoperite mai asigura si astazi necesarul de apa al insulei”.

In mod similar, in radiestezia medicala practicantul nu masoara nici un fel de vibratie, ci pune intrebari instrumentului sau pentru aflarea unui diagnostic sau pentru stabilirea unui tratament. Renumitul “staret” Menuet punea urmatoarele intrebari atunci cand examina un om sau un animal bolnav:

1. Este vreun organ afectat de boala?

2. Daca da, care este acela?

3. Care parte a organului este locul exact al afectiunii?

4. Care este natura bolii? In ce masura a evoluat?

In acelasi mod se foloseste radiestezia pentru a alege remediul homeopatic “eficient” pentru fiecare pacient. Nu este nici o exagerare sa afirmam ca modul de comunicare al radiestezistului cu pendulul sau nu este diferit cu nimic de modul de utilizare a tablitei Ouija.”

Dr. Kurt Koch arata ca sensibilitatea la bagheta si la pendul este bazata pe puteri paranormale care sunt “deseori inrudite cu pacatul vrajitoriei”. Cum este posibil sa se dobandeasca aceste puteri? Acelasi autor scrie: “Darul folosirii baghetei si al descoperim unor cunostinte pe calea folosirii pendulului poate fi dobandit pe trei cai: ereditar, prin transfer de la un ocultist puternic sau prin experimentarea unor formule magice, dupa cum sunt descrise in cartile de magie. Asadar, tratamentul efectuat de un radiestezist poate duce la dobandirea de puteri paranormale si a capacitatii de perceptie extrasenzoriala de catre pacient”.

Acest proces a fost descris de catre fostul pastor luteran si actualul ocultist J. Boite. El a inceput sa-si incerce capacitatea de a activa pendulul pe baza metodologiei descrise intr-un ziar. Spre surpriza sa, a descoperit ca este senzitiv la miscarile sale. Iata concluzia sa:

Se parea ca sunt unul dintre asa-zisii psihici care poseda suficienta energie “orgoti” in ei insisi. Abia mai tarziu mi-am dat seama ca nu posedam aceasta abilitate din nastere. Cu putin timp inainte de a o descoperi, fusesem tratat de catre un vindecator prin magnetism. Fara indoiala, am dobandit si eu magnetismul sau in urma tratamentului si acum sunt capabil de a folosi pendulul pe baza acestei puteri.

Asadar, tratamentul prin magnetism ii poate da aceasta capacitate celui ce doreste si este deschis catre aceasta metoda, facandu-l capabil de a folosi el insusi pendulul radiestezic.

Ce ar trebuie sa faca un crestin daca isi descopera anumite puteri paranormale care i-ar da posibilitatea, spre exemplu, de a folosi pendulul? Dr. Koch raspunde: “Daca un crestin descopera ca poseda puteri paranormale, ar trebui sa se roage lui Dumnezeu sa i le ia. Ideea unor teologi cu privire la posibilitatea purificarii unor asemenea puteri, spre a fi folosite in slujba lui Dumnezeu este contrazisa de Biblie. Aceasta o ilustreaza relatarea referitoare la ghicitoarea din Filipi. din Faptele Apostolilor 16, 16-18. Daca un crestin foloseste asemenea puteri paranormale, pacatuieste si are nevoie de iertarea lui Dumnezeu”.

“Un duh de desfranare i-a facut sa rataceasca”

Bagheta si pendulul sunt folosite de mult ca instrument de ghicire. Nu este atunci de mirare ca Sfanta Scriptura condamna aceste practici. Profetul Osea scrie: Poporul Meu intreaba o bucata de lemn si toiagul lui ii vesteste viitorul, ca un duh de desfranare i-a facut sa rataceasca si au savarsit destrabalari, departandu-se de Dumnezeul lor (Osea 4, 12). Cuvintele folosite in originalul ebraic pentru “o bucata de lemn” si “toiag” corespund unor denumiri timpurii ale baghetelor folosite pentru ghicire.

Moise a indemnat poporul evreu in Numele lui Dumnezeu: Sa nu alergati la cei ce cheama mortii, sa nu umblati pe la vrajitori si sa nu va intinati cu ei. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru (Leviticul 19, 31). Acelasi Moise porunceste poporului: Sa nu se gaseasca la tine (…) nici prezicator, sau ghicitor, sau vrajitor, sau fermecator, nici descantator, nici chemator de duhuri, nici mag, nici de cei care ghicesc cu mortii. Caci uraciune este inaintea Domnului oricine face acestea (Deuteronomul 18, 9-12).

Aceste porunci sunt extrem de clare si nu pot fi ignorate, chiar daca unii pretind ca fac lucruri bune cu ajutorul pendulului. Exista si clerici crestini care incearca sa explice abilitatile paranormale ca parte a potentialului nostru ce trebuie dezvoltat. Ei intreaba: “Oare n-a fost gasit izvorul cutarui seminar teologic cu ajutorul fantanarilor? Nu exista chiar clerici care folosesc pendulul si comercializeaza dispozitive anti-radiatii?” Aceasta poate fi adevarat, insa dorinta sincera a radiestezistilor de a face “bine” prin “darul” lor nu se poate contrazice cu indemnurile clare ce se dau in Biblie.

Mantuitorul si-a avertizat discipolii asupra vremurilor din urma, cand isi vor face aparitia multi profeti falsi, care vor face semne mari si minuni, ca sa-i amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi (Matei 24, 24). Intr-o alta situatie, El a vorbit despre ziua mareata si infricosatoare cand se va revela adevarul deplin: Multi imi vor spune in ziua aceea: Doamne, Doamne, oare nu in numele Tau am profetit? Si nu in numele Tau am scos demoni? Si nu in numele Tau am facut multe minuni” Si atunci le voi marturisi: “Niciodata nu v-am cunoscut pe voi. Departati-va de la Mine cei ce lucrati faradelegea! (Matei 7, 22-23).

Un alt indiciu al faptului ca “darul” radiesteziei nu este de la Dumnezeu este faptul ca rugaciunea sincera face imposibila folosirea pendulului. Un fost radiestezist povesteste:

“Am avut intotdeauna rezultate foarte bune cu pendulul. Consideram ca senzitivitatea mea deosebita este un dar al lui Dumnezeu si am incercat sa explic miscarile pendulului ca un rezultat al interferentei campurilor magnetice. M-am rugat mult pentru a afla adevarul in aceasta privinta. Cand am inceput sa am esecuri, am inceput sa ma indoiesc de adevarata sursa a miscarilor pendulului si m-am intrebat daca nu putea fi diavolul in spatele acestei practici?

Apoi m-am rugat foarte sincer, cerandu-I Mantuitorului sa-mi clarifice aceasta chestiune. M-am rugat: “Doamne, arata-mi daca oscilatiile pendulului sunt de la Tine sau sunt conduse de lumea intunericului. Daca miscarile sale nu sunt de la Tine, nu lasa ca pendulul sa se mai miste vreodata in mana mea…” Drept rezultat, pendulul n-a mai reactionat. Am incercat sa-l folosesc in locuri din casa unde reactiona intotdeauna cu putere, insa dupa ce in-am rugat arunci nu s-a mai miscat deloc.”

Puteri inselatoare

Terafimii rostesc cuvinte desarte, vrajitorii au vedenii mincinoase si spun visuri amagitoare si mangaieri desarte (Zaharia 10, 2). Daca am inlocui aici cuvantul “terafimi” cu “dispozitivele radiestezice” si pe “vrajitori” cu “radiestezisti”, cuvintele profetului Zaharia ar descrie perfect situatia noastra actuala. In antichitate, la fel ca si astazi, numerosi oameni care isi puneau increderea in superstitii erau inselati. Profetul Miheea era si el la curent cu aceasta situatie. El scrie: …profetii profetesc pentru bani si se sprijina pe Domnul zicand: “Domnul este in mijlocul nostru si prapadul nu va veni peste noi!” (Miheea 3, 11).

In multe cazuri, pendulul radiestezic nu se misca sub actiunea unui camp magnetic, cat sub influenta onorariului cerut de radiestezist. Nu este aici nici o contradictie intre lipsa de credibilitate mentionata in prima pane a capitolului, demonstrata prin testele la care au fost supusi practicantii si puterile oculte despre care am vorbit in partea a doua. Relevante in acest sens sunt avertismentele adresate Bisericii de catre Sfantul Apostol Pavel, despre venirea “celui-fara-de-lege”, care va fi prin lucrarea lui Satan, cu toata puterea si cu tot felul de semne si minuni mincinoase (II Tesaloniceni 2, 9).

Pacientii care isi deschid sufletul fata de aceste puteri prin apelul la radiestezie se aventureaza in domeniul periculos al ocultismului. Ei pot simti cu adevarat unele imbunatatiri ale sanatatii lor, insa risca enorm pe plan sufletesc inainte de a intra in contact cu aceste practici.

Tensiunile sufletesti pot fi un semnal de alarma, iar eliberarea de sub puterile oculte poate fi obtinuta doar prin renuntarea totala la asemenea practici. Pe oricine este in aceasta situatie il indemn sa se adreseze unui indrumator crestin experimentat. Daca v-ati implicat in practicile descrise in acest capitol, rugati-va Mantuitorului sa va ierte pentru faptul ca v-ati increzut mai mult in radiestezie si talismane decat in atotputernicia Sa. Rededicati-va viata Lui si puteti fi siguri ca va va elibera din orice fel de legatura oculta. Puteti avea pace in El chiar daca va trebui sa traiti cu anumite afectiuni fizice sau psihologice.

Dr. Samuel Pfeifer – din volumul “Vindecare cu orice pret?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Cauza actiunii “medicamentului” homeopat, conform homeopatilor

Next Post

Reiki – cu sau împotriva lui Hristos? (2)

Related Posts
Total
0
Share