Rugăciunea cu Psaltirea

Astăzi este trebuinţă de multă rugăciune. Singura rezolvare este rugăciunea; altfel nu se poate. În tot cazul, Psaltirea ajută foarte mult. Pentru diavol, Psaltirea este precum trăsnetul. Câtă mângâiere aflu în citirea Psaltirii! Am împărţit-o în trei părţi[1]. În fiecare zi citesc câte o parte. În trei zile o termin, după care o iau iarăși de la început. Mai întâi citesc situaţia pentru care se rostește Psalmul și fac Rugăciunea inimii pentru această situaţie și pentru toţi cei care suferă trupește și sufletește. Apoi citesc Psalmul. La sfârșitul fiecărui Psalm spun: „Dumnezeule, odihnește pe adormiţii robii Tăi”. Eu socotesc că acest timp, de un ceas și jumătate, în care citesc Psaltirea este cel mai eficient ajutor acordat lumii. Iarna trecută, când am suferit mult din pricina herniei, am citit-o în picioare. Din ochi îmi curgeau lacrimi din pricina durerilor nesuferite. Cu o mână îmi ţineam hernia, iar cu cealaltă ţineam Psaltirea. Îl loveam pe diavolul cu tunul. Ziua îl loveam cu Psaltirea, iar noaptea cu Rugăciunea. A turbat diavolul. Acest chin cu hernia a fost o lovitură demonică. Dar și Dumnezeu a îngăduit-o, ca să vadă ce voi face.

– Gheronda, îmi este greu să citesc Psaltirea în picioare, fără să mă sprijin de ceva.

– Pentru „biserica Sfântului Duh”[2] a fiecăreia voi face „sprijinitori”; vă voi face și rezemătoare. În capătul unui lemn prind în cuie o scândură orizontală în formă de T. Eu mă sprijin pe el și astfel citesc Psaltirea. Am o rezemătoare în chilie și una afară.

– Gheronda, uneori, atunci când sunt obosită și citesc Psaltirea, deși din pricina oboselii nu înţeleg nimic, totuși mă silesc să stau în picioare, lucru care simt că mă ajută. Însă gândul îmi spune că această rugăciune nu are valoare.

– Poate că nu înţelegi ce citești, dar cu toate acestea să știi că are valoare, pentru că, deși ești obosită, te silești pe tine și stai în picioare înaintea lui Hristos. Să nu uiţi că și osteneala este cuprinsă în rugăciune.

[1] Prima parte de la Psalmul 1 până la Psalmul 54. Partea a Doua de la Psalmul 55 până la Psalmul 100. Iar partea a treia de la Psalmul 101 până la Psalmul 150.

[2] Stareţul se referă la trup, care este „biserică a Sfântului Duh” (Vezi I Corinteni 6, 19).

Extras din Despre rugăciune – Cuviosul Paisie Aghioritul, editura Evanghelismos.


Rânduială de rugăciune folosind cazurile Psalmilor Cuviosului Arsenie

Previous Post

Evanghelia zilei (Marcu 11, 27-33)

Next Post

Virgiliu Gheorghe a alcătuit un studiu asupra Covid-19: Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Related Posts
Total
0
Share