Să nu devenim creștini formali!

Preot Visarion Alexa

Parcă nimeni nu mai vrea să rabde până la sfârșit Calea pe care a ales să pășească, nimeni nu vrea să-și asume întru totul Calea pe care ne-a deschis-o Hristos: a necârcotirii, a răbdării, a dragostei desăvârșite.

Să iertăm tuturor toate, așa cum Domnul ne iartă nouă toate greșelile!

Nu cred că este păcat pe care să-l spovedim și pentru care preotul să spună:”În numele lui Dumnezeu, nu ești iertat!” Nu există păcat pentru care omul să nu fie iertat!

Este foarte important, însă, să nu fim oamenii formalului, să nu devenim creștini formali.

Un om s-a convertit la Ortodoxie și a venit în biserica noastră. După ce a venit o vreme, a început să cunoască oamenii și mi-a mărturisit că a fost profund zguduit lăuntric, când a văzut că oamenii botezați în numele lui Iisus Hristos, că cei care trăiesc după porunca iubirii lui Iisus sunt răi, orgolioși, supărăcioși, mânioși, judecători, tot timpul cu dreptatea în mână. El credea că intrând în Ortodoxie va găsi o lume de fii ai lui Hristos care se străduiesc să fie ca El, să urmeze porunca Lui. Nicidecum…

Omul a fost profund șocat și mi-a spus: “Părinte, am făcut parte dintr-o comunitate spirituală care aparținea unor practici orientale și niciodată nu am văzut așa ceva: atâta răutate, atâta urâciune între frați, între cei care se împărtășesc din același potir, atâta durere presărată în sufletele celorlați.

Aici vedem un lucru fundamental: suntem creștini doar cu numele, formali până în măduva oaselor. Parcă niciunul nu vrea să rabde până la sfârșit Calea pe care a ales să pășească, nimeni nu vrea să-și asume întru totul Calea pe care ne-a deschis-o Hristos: a necârcotirii, a răbdării, a dragostei desăvârșite. “Îmbrățișează pe cel ce te blesteamă, binecuvântează pe cel ce te urăște, iubește pe cel ce te respinge!”.

Tare aș vrea să hotărâm ferm în inima noastră:

“Doamne, mă împărtășesc cu Tine, trăiești în mine, trăiesc în Tine, viața Ta se revarsă în viața mea în fiecare zi și asta mă împiedică să mă mai port ca un blestem pentru ceilalți, ca o fiară împotriva celorlați! Nu mai vreau ca orice cuvânt al lor să îl iau personal, orice atitudine cu care nu sunt de acord, să mă jignească, orice întâmplare care nu corespunde voii mele, să o consider ca fiind împotriva mea!

Ai cui suntem noi? Cui aparținem?

Dacă aparținem Lui, dacă ne împărtășim cu El, să urmăm Lui, să încercăm să fim ca El, să iertăm si să iubim așa cum El ne iartă și ne iubește pe noi!

Previous Post

Acatistul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Next Post

Miluieşte-mă, robule al lui Dumnezeu

Related Posts
Total
241
Share
Post