Salvarea Evangheliei

Mai demult trăia în satul Peritia de Sus (Kerkira) o femeie evlavioasă ce era căsătorită şi avea copii. Acest suflet binecuvântat a învăţat să citească şi iubea mult să citească din Evanghelie. Când îi rămânea puţin timp de la treburi citea Sfânta Scriptură.

Într-o zi a luat cartea ei iubită, Evanghelia, a mers într-un loc apropiat de sat şi acolo în linişte a început să citească, uitând de grijile lumeşti.

Deodată au apărut înaintea ei piraţi, dar nu a apucat să se ascundă şi astfel să-i evite. A apucat doar să ascundă Evanghelia la rădăcina unui arbust, ca să nu o pângărească necredincioşii. Însă pe ea au prins-o şi au luat-o cu ei împreună cu celelalte lucruri pe care le răpiseră din sat.

A fost ţinută mulţi ani în sclavie. Când a fost robită era tânără, dar când a reuşit să scape şi să se întoarcă în sat era deja bătrână. Nimeni nu a mai recunoscut-o. Le-a spus cine este, cu cine fusese căsătorită şi care erau copiii ei.

Le-a povestit cum au prins-o. A spus şi despre Sfânta Scriptură cum că a ascuns-o la rădăcina unui arbust. Au mers împreună cu ea, au descoperit într-adevăr arbustul care crescuse mult şi au găsit după atâţia ani Evanghelia ei. Emoţionată a luat-o şi a văzut că se păstrase într-o stare bună, deşi în acele părţi plouă mult, deoarece satul se află la poalele Muntelui Pantocratorului. Era doar puţin arsă la margine.

Atunci ciobanii i-au spus că în acel loc dădeau foc în fiecare an ca să ardă arbuştii şi să scoată iarbă pentru oile lor, dar când focul ajungea în acel loc se stingea întotdeauna.

Această Evanghelie, potrivit mărturiei evlaviosului ieromonah Evdochim, care a fost egumen la Mănăstirea Pantocratorului, a fost luată cu mulţi ani în urmă la mitropolie, unde s-a păstrat până la o vreme. Acum nimeni nu cunoaşte unde se află.

* Mărturia bătrânului Trasilvos din satul Peritia de Sus (Kerkira), trimisă părintelui Eufrosin aghioritul.

Extras din Asceți în lume – Ierom. Eftimie Athonitul, Editura Evanghelismos.

Previous Post

O întâmplare cutremurătoare cu un călugăr pe patul morții povestită de Cuviosul Efrem Filotheitul

Next Post

Apostolul zilei (Evrei 12, 28; 13, 1-8)

Related Posts
Total
0
Share