Se modifică ziua de cinstire pentru trei Sfinți serbați în Săptămâna Patimilor

Sărbătorile a trei Sfinți români pică în Săptămâna Patimilor din acest an. În cazul de față, conform hotărârilor sinodale, acolo unde Sfântul este înscris cu roșu în calendar, este cinstit ca ocrotitor al eparhiei sau este hramul Bisericii, slujba lui se mută în altă zi. În alte situații, slujba Sfântului se citește doar la Pavecerniță, în ziua respectivă.

Astfel, slujba Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, cinstit în data de 11 aprilie – Sfânta și Marea Marți, va fi săvârșită anul acesta cu două zile mai devreme, în Duminica Floriilor.

De asemenea, slujba Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, cinstit în data de 12 aprilie – Sfânta și Marea Miercuri, va fi oficiată în a doua zi de Paști (luni, 17 aprilie).

La fel, slujba Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului, cinstit în data de 14 aprilie – Sfânta și Marea Vineri, se mută în a treia zi de Paști (marți, 18 aprilie).

Săptămâna Pătimilor este cea mai profundă perioadă liturgică din întregul an bisericesc. Aceste modificări de tipic au loc pentru a permite credincioșilor să-și concentreze întreaga atenție exclusiv pe mântuitoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos.


Sursa: Anuar liturgic și tipiconal 2023, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2022 via http://basilica.ro.

Previous Post

“E greu de trăit, dar mai greu e de murit”

Next Post

Apostolul zilei (Evrei 12, 28; 13, 1-8)

Related Posts
Total
0
Share