Se spală, nu se spală…

Probabil, cam toți preoții sunt întrebați în perioada Bobotezei dacă se spală sau nu se spală în această perioadă. Motivația acestei întrebări provine din faptul că, de regulă, cam în toate fântânile și bazinele cu apă se toarnă puțină Agheasmă mare și ar fi o împietate să folosim apa, afară de băut și gătit.

Greșit! În primul rând trebuie să știm că Agheasmă mare e numai aceea pe care o luăm de la Biserică, sfințită de preot. Dacă punem un litru de Agheasmă în câteva tone de apă nu înseamnă că întreaga cantitate a devenit Agheasmă mare.

În al doilea rând, apa este vitală omului, regnului animal și, în general, naturii. Pentru om, ea e folosită la prepararea hranei, dar și la igienă. Nu putem face pauză și nu se justifică a face pauză 8 zile de la igienă, pe motiv de împietate. Apa trebuie folosită în scopul lăsat de Dumnezeu.

Așa că nu e păcat să spălăm sau să facem duș în perioada aceasta. Sfințenia nu stă în gradul ridicat de mizerie. Omul duhovnicesc e un om îngrijit și curat. Să nu uităm că aceeași apă e folosită și în industrie, în spălătoriile auto, aceeași apă e și în rezervoarele băilor noastre și peste tot. Deci nu e bine să exagerăm.

Luăm Agheasmă mare după rânduială (5-14 ianuarie), iar în rest folosim apa la tot ce e necesar.

Eu v-aș sugera însă un alt subiect de discuție, legat de apă și anume: cum ar trebui să folosim mai responsabil și să protejăm mai bine apele din mediul în care trăim: fântâni, lacuri, pâraie, râuri, fluvii, mări?

Preot Ioan Chirvasă

Sursa: http://produsemanastiresti.ro

Previous Post

Aghios, Aghios – Colind la Botezul Domnului

Next Post

Acatistul Botezului Domnului

Related Posts
Total
0
Share