Anterior am vorbit despre ascultare, despre iubirea de adevăr si despre puritate, ca despre niste virtuti, pe care părintii trebuie să le sădească cu o deosebită grijă în inimile copiilor lor, începând de la vârsta prunciei. Cu toate acestea, iubiti părinti, trebuie să vă spun că nu este de ajuns doar să săditi în sufletele copiilor sământa cea bună. Trebuie în acelasi timp să luptati si împotriva răului, smulgându-l din rădăcină. Trebuie să vă luptati în primul rând, cu defectul cel mai important, pe care îl constatati în comportamentul si în caracterul copilului vostru si să îl îndreptati definitiv.
Se observă că fiecare copil are o înclinatie către un anumit defect. Si zece copii dacă ati avea, ati vedea că fiecare are un anume obicei rău. Unul este prea orgolios, altul este egoist, altul este lacom si iubitor de bogătie. Al patrulea tinde spre iubirea de plăceri si trândăvie. Al cincilea plângăcios si răutăcios. Si asa mai departe… Insă de ce, veti întreba poate, trebuie să înlăturăm defectul principal din sufletul copilului nostru…? Cu totii cunoasteti desigur istoria lui Goliat: israelitii erau în război cu filistenii. Armatele inamice se aflau una în fata celeilalte, gata de luptă. Atunci unul dintre filisteni cu o statură uriasă, pe nume Goliat, a iesit în fata trupelor sale si a început să îi provoace pe evrei. Îsi bătea joc de ei si de Dumnezeul lor si în chip provocator chema pe oricare dintre ei, să vină să se lupte cu el. Nimeni însă nu îndrăznea să îl înfrunte pe înfiorătorul gigant, până când un tânăr cioban, pe nume David, având credintă în ajutorul lui Dumnezeu, reusi să îl învingă si să îl ucidă, lovindu-l în frunte cu o mică piatră, aruncată cu prastia. Atunci filistenii îngroziti, văzând că cel mai tare dintre ei fusese ucis, au fugit rusinati.
Să aplicăm această istorisire la problema pusă mai sus. Printre diversele defecte ale fiecărui copil, se află si câte un Goliat, adică un defect principal, mai mare ca celelalte. Pe acesta trebuie să îl învingeti mai întâi. Deoarece, dacă reusiti să anihilati acest defect – Goliat, atunci si oastea lui, celelalte defecte, vor fi pe rând nimicite. Cu alte cuvinte: Luptati împotriva principalei slăbiciuni a copilului vostru si toate celelalte vor fugi curând de la sine. Vreti să nu răsară în ogorul vostru neghina si buruienile? Distrugeti rădăcinile lor si veti vedea că frunzele si florile lor se vor usca si vor cade. La fel se întâmplă si în sufletul copiilor. Defectul principal reprezintă rădăcina din care răsar toate celelalte cusururi si păcate. Dacă distrugeti deci, această rădăcină a păcatului, în curând se vor ofili si vor cădea si toate celelalte. Cine vrea să sece un pârâu, trebuie să pună un baraj în calea izvorului său. Defectul de bază, păcatul cel mai îndrăgit de copil, este exact izvorul din care se revarsă torentul păcatelor. Să blocăm deci acest izvor si păcatul îsi va pierde puterea.
De multe ori până acum, am accentuat faptul că educatia trebuie să înceapă cât mai devreme posibil. Acest lucru este valabil pentru întregul proces al educatiei, dar cu atât mai mult, atunci când este vorba despre defectul principal. Avem deci aici o regulă foarte importantă: Dezrădăcinează cât de curând poti acest defect principal al copilului tău, deoarece cu cât întârzii mai mult, cu atât devine mai puternic si mai greu de anihilat. Un tată, scrie în Sfânta Evanghelie, si-a adus copilul, care era demonizat, la Domnul, deoarece apostolii nu reusiseră să îl ajute. Insă de ce nu reusiseră? Aceasta reiese din dialogul dintre tatăl îndurerat si Hristos. “Câtă vreme este de când i-a venit aceasta?”, a întrebat Domnul. “Din pruncie”, a răspuns tatăl. (Marcu 9,21).Iată deci, de ce diavolul avea o asa de mare putere asupra copilului: deoarece nu fusese alungat mai devreme. La fel se întâmplă si atunci când se instalează în sufletul copilului vostru demonul slavei desarte, al trândăviei, al iubirii de plăceri trupesti s.a. Dacă el nu este alungat atâta vreme cât copilul este încă mic, mai târziu dobândeste o asemenea putere, încât îi este foarte greu cuiva să îl înfrunte. Cândva, după trecerea timpului, eliminarea sa devine chiar imposibilă si nu se mai poate deja spera, decât într-o minune a iubirii lui Dumnezeu. Sunteti siguri însă, că veti avea atâta trecere în fata Domnului, încât să sperati într-o astfel de minune? Dacă nu, ca să fiti mai siguri, îngrijiti-vă cât mai curând posibil să alungati din inima copilului vostru demonul patimii principale. Veti întreba desigur: Cum vom putea reusi acest lucru? Încercati mai întâi să aflati, care sunt defectele pe care le aveti voi însisi si luptati împotriva lor, cu toate puterile. Oricine se cunoaste bine pe sine, îl va cunoaste cu usurintă si pe cel de lângă el. Aceasta este în special valabil pentru părinti. Dacă tatăl si mama îsi cunosc bine inima, slăbiciunile pe care le au si defectele, vor putea fără prea multă greutate să distingă slăbiciunile si defectele copiilor lor. Si pentru că, de multe ori, acestia din urmă mostenesc înclinatiile rele ale părintilor lor, este foarte probabil să aibă aceleasi slăbiciuni principale. Nu este însă destul de usor pentru părinti, să ajungă la o astfel de cunoastere de sine. Este nevoie de o mare putere de observatie, de o îndelungată străduintă si pricepere.
Este nevoie si de multă smerenie. Însă cel mai mult este nevoie de ajutorul si harul lui Dumnezeu! Dacă doriti deci, să dobânditi această cunoastere de sine, trebuie să urmăriti cu o atentie deosebită sinele vostru cel mai adânc, înclinatiile si pornirile inimii voastre. Rugativă adesea lui Dumnezeu, cu toată căldura sufletului vostru, ca să vă lumineze, să ajungeti să vă cunoasteti bine pe voi însivă. Analizati-vă în fiecare zi constiinta si cultivati înăuntrul vostru o evlavie autentică, deoarece numai omul cu adevărat evlavios, poate să se cunoască pe sine, să identifice si să se lupte împotriva patimilor sale. Iar dacă tu, mamă sau tată, nu te cunosti bine pe tine însuti, deoarece îti lipseste adevărata evlavie, si de aceea nu reusesti să îti descoperi defectul tău de bază, poti însă să distingi, poate chiar cu mult mai bine, defectul principal al partenerului tău de viată! Aceasta te poate ajuta foarte mult în străduinta ta, de a descoperi problema cea mai grea, din comportamentul copilului tău. Fii atent deci, tată, poate că reusesti să identifici în comportamentul fiicei tale, aceleasi slăbiciuni pe care le -are si solia ta. În străduinta de a identifica si a lupta împotriva patimilor (defectelor) atât a părintilor cât si a copiilor, sfatul venit din partea unui bun duhovnic este deosebit de important si de neînlocuit.
Traditia ortodoxă subliniază adeseori – iar realitatea confirmă – această nevoie absolută de a avea un duhovnic ca îndrumător. Sfântul Ioan Sinaitul scria referitor la aceasta: “Aceia care s-au sprijinit numai pe puterile lor proprii, crezând că nu au nevoie de nici un îndrumător (în lupta împotriva patimilor) s-au înselat inevitabil” (Scara A, 14). Nu cumva fiul tău să fi mostenit aceleasi tendinte rele pe care le are sotul tău si care te amărăsc atât de mult!
În acelasi timp, ascultati cu atentie ce spun si ceilalti oameni despre copiii vostri. Străinii reusesc să vadă adesea cu mult mai bine defectele lor, deoarece ei nu sunt orbiti de acel mod de iubire părintească orb si patologic. Nu vă scandalizati deci, atunci când cineva din afara familiei vă descoperă un păcat sau altul al copiilor vostri. Dacă, spre exemplu, preotul sau învătătorul vă spun că educatia lor nu este bună, nu vă supărati. Dimpotrivă, să le fiti recunoscători, deoarece sfaturile lor s-ar putea să vă fie de mare folos. Să îi iubiti pe copiii vostri cu acea iubire crestinească echilibrată. iubirea necontrolată, patologică, pe care din nefericire multi părinti o nutresc fată de copiii lor, devine principala cauză a ignorării problemelor lor de comportament. Văd numai calităti în ” vlăstarele” lor si cele mai mari obrăznicii le consideră virtuti sau “dovezi de inteligentă”.
Urmăriti-i pe copiii vostri cu atentie, mai ales în momentele în care acestia nu îsi dau seama că cineva îi vede. De exemplu atunci când se joacă si când caracterul lor se manifestă fără retineri, iesind foarte usor în evidentă înclinatiile lor bune sau rele.
Ati aflat deci acum, de ce o educatie corectă are nevoie, mai întâi de toate, de anihilarea si dezrădăcinarea înclinatiei rele de bază. Ati aflat si modul în care puteti reusi. Puteti fi siguri că dacă nu veti urma aceste sfaturi, nu veti reusi să învingeti nici celelalte defecte mai mici.
Am arătat de asemenea, modul în care aceste defecte trebuie descoperite. Urmati acei pasi pe care vi i-am trasat mai sus: Încercati să vă cunoasteti propriile slăbiciuni si să vi le îndreptati. Ascultati cu atentie ce spun si ceilalti oameni despre copiii vostri si nu vă supărati în cazul unor critici constructive. Iubiti-i pe copiii vostri cu acea iubire crestinească echilibrată si fiti mereu cu atentia încordată asupra lor. Astfel, când descoperiti acel defect – Goliat, înfruntati-l cu întelepciune, cu pricepere si cu credintă în ajutorul lui Dumnezeu. Si nu încetati să îl combateti, până la stârpirea lui definitivă.
Astfel, dacă veti reusi să distrugeti această rădăcină a răului, încet-încet va dispare toată neghina din grădina inimii copilului vostru, iar purtarea de grijă a lui Dumnezeu si a îngerului său păzitor, se vor face simtite fără încetare.