Șerpii Maicii Domnului au apărut și anul acesta în Kefalonia: Cronica unui miracol

Agenția elenă de știri romfea.gr a transmis zilele trecute că minunea pe care creștinii ortodocși o așteaptă an de an în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului s-a întâmplat din nou: în după-amiaza zilei de joi, 5 august, în ajunul Praznicului Schimbării la Față a Domnului, doi șerpi au venit „să se închine” în Biserica din localitatea Markopoulo, aflată pe insula grecească Kefalonia. La apariția lor, clopotele au sunat cu bucurie, conform tradiției, pentru a le anunța sosirea.

Cum se explică acest miracol? Care este reacția credincioșilor și de ce minunea are loc doar în această perioadă? Descoperiți povestea pe larg în rândurile de mai jos.

Șerpii Maicii Domnului reprezintă o minune a Sfintei Fecioare Maria care se întâmplă în fiecare an, de multă vreme, începând cu data de 6 august, în preajma Bisericii Adormirii Maicii Domnului – Langouvarda din localitatea Markopoulo, aflată la capătul sud-estic al insulei Kefalonia.

Legenda șerpilor Maicii Domnului din Kefalonia s-a scris în urmă cu multă vreme. Conform unor legende locale, în veacul al XVIII-lea, în timpul unui atac al piraţilor conduşi de Barbarossa, cel mai temut căpitan al Mării Mediterane, maicile care viețuiau într-o mănăstire aflată în aceste locuri s-au rugat Maicii Domnului să le izbăvească de această mare primejdie. Se spune că Maica lui Dumnezeu le-a ascultat rugăciunea curată și, de îndată, mii de șerpi au înconjurat zidurile mănăstirii, făcându-i pe pirați să se îndepărteze și să părăsească insula. Ținând cont tot de acest context, o altă legendă spune că maicile s-au rugat Maicii Domnului să le transforme în șerpi, spre a nu fi luate prizoniere sau batjocorite, lucru care s-a și întâmplat. De atunci, conform localnicilor, în semn de mulțumire, șerpii vin să aducă prinosul lor de cinstire Maicii Domnului.

În ceea ce privește latura biologică a minunii, medicul veterinar Joanne Stefanatos, de origine greco-americană, a menționat faptul că niciunul dintre experții care au examinat șerpi nu îi poate încadra într-o specie deja cunoscută, deoarece ei prezintă particularități pe care lumea științifică nu le-a mai întâlnit până în acest moment. Mai exact, aceștia sunt gri și subțiri, iar lungimea lor nu depășește un metru. Pielea lor este catifelată și poartă atât pe cap, cât și pe vârful limbii o mică cruce albă.

Apogeul minunii – dacă îl putem numi în acest fel – are lor chiar în ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, când șerpii coboară de pe dealuri, își fac loc printre credincioși și se îndreaptă către Biserică. Odată intrați în sfântul locaș, aceștia se urcă fie pe Icoane, ca și cum ar dori să se închine lui Hristos, Maicii Domnului și Sfinților, fie pe sfeșnice sau străni, stând încolăciți.

În mediul on-line există deja numeroase mărturii foto sau video în care se poate observa cum credincioșii care participă în această perioadă la sfintele slujbe iau șerpii în mâini sau îi așază pe umeri, fără ca aceștia să aibă vreo reacție agresivă sau de împotrivire, ci, din contra, asistă la slujbe, ca și cum ar fi într-o deplină comuniune cu mulțimea de oameni. Șerpii rămân în incinta Bisericii până la apusul soarelui, după care ies brusc și se ascund. Pur și simplu, nimeni nu-i mai vede până când aceștia apar din nou în următorul an, în preajma zilei de 15 august.

Există o emoție între localnicii din Markopoulo în fiecare început de august. Nu din cauza vreunui pericol pe care l-ar putea prezenta șerpii Maicii Domnului, ci datorită unei tradiții care spune că, dacă șerpii nu apar într-un anumit an, ceva rău se va întâmpla pe insulă, așa cum a fost în anii 1940, în timpul ocupației germane și 1953, când insula a fost lovită de un mare cutremur.

În ultimii ani, din cauza faptului că tot mai mulți credincioși ajung să se închine la Biserica din Markopoulo în preajma hramului, șerpii nu mai coboară în număr foarte mare de pe dealuri, de teamă să nu fie striviți prin mulțime. De aceea, paraclisierii și paznicii Bisericii merg din timp pe colinele din apropierea Bisericii și, luându-i în saci sau în acvarii din sticlă, îi duc în apropierea iIcoanei Maicii Domnului „Panagia Fidousa” (Fecioara șerpilor), spre a continua tradiția îndătinată de atâta vreme.

Pe cât de șocantă pare a fi această imagine a șerpilor care se închină alături de credincioși în fața sfintelor Icoane, pe atât de mare este minunea pe care mulți credincioși aleg să o trăiască anual în Kefalonia, pe propria lor piele. Pe unii îi miră, altora le trezește curiozitatea, însă cert este că pe toți îi întărește în credință.

Sursa: http://blog.bizanticons.ro


Puteți citi și:

Care este adevărul despre minunea cu șerpii Maicii Domnului?


Previous Post

Viețile Sfinților – august, ziua 13

Next Post

Minunile Maicii Domnului ‒ Crinii înfloresc la câteva luni după ce au fost tăiați

Related Posts
Total
0
Share