Sfântul Ierarh Silvestru și balaurul

În acea vreme era în Roma un balaur mare, într-o peșteră adâncă, locuind sub muntele ce se cheamă Tarpie, unde s-a zidit Capitoliul, căruia poporul necredincios îi aducea jertfe în toată luna, ca unui zeu. Când balaurul ieșea din peșteră, vătăma văzduhul cu otrăvitoarea lui suflare și se făceau multe omoruri în poporul ce locuia aproape și mai ales între copii.

Elinii au zis către Sfântul Silvestru: „Pogoară-te în peșteră și fă ca balaurul, cu puterea Dumnezeului tău, să nu mai iasă afară ca să omoare oamenii și atunci vom crede în Dumnezeul tău, ca într-un Atotputernic”.

Sfântul a adunat pe toți credincioșii cei sfințiți și pe mireni și le-a rânduit post și rugăciune trei zile; apoi singur mai mult decât toți se ostenea în post și în rugăciune.

Într-o noapte i s-a arătat în vedenie Sfântul Apostol Petru, poruncindu-i să ia cu sine câțiva preoți și diaconi și să se ducă la peștera unde sălășluia balaurul fără temere, apoi, săvârșind în gura peșterii dumnezeiasca slujbă, să intre înăuntru și, chemând numele lui Iisus Hristos, să astupe acolo pe balaur ca să nu mai iasă niciodată.

Sfântul s-a dus la peșteră, după porunca Apostolului, iar după săvârșirea sfintei slujbe, a intrat în peșteră și, găsind într-însa niște uși, le-a închis, zicând: „Ușile acestea să nu se mai deschidă, până în ziua venirii a doua a lui Hristos”. Astupându-l astfel pe balaur, l-a făcut să nu mai iasă în veci.

Păgânii socoteau că Silvestru cu clerul său vor fi mâncați acolo de balaur, dar când l-au văzut că a ieșit nevătămat, s-au mirat și de atunci, nemaivăzând ieșirea balaurului, mulți au cunoscut puterea adevăratului Dumnezeu și s-au adăugat celor credincioși.

Extras din Viețile Sfinților.


Puteți citi mai multe despre Viața Sfântului Ierarh Silvestru în aplicația Viețile Sfinților, disponibilă gratuit aici.

Previous Post

Cuviosul Serafim de Sarov și ucenica lui, față în față cu Maica Domnului

Next Post

O întâmplare foarte hazlie de anul trecut, când mergeam cu Ajunul Bobotezei

Related Posts
Total
0
Share