Sfâşierea noastră sufletească de căpătâi

Din punct de vedere psihologic, Eva şi Maria reprezintă sfâşierea noastră sufletească de căpătâi. Între ele este o luptă pe viaţă şi pe moarte, şi această luptă o purtăm înlăuntru din leagăn până-n mormânt.

Pentru ce se luptă Eva şi Maria în noi? Pentru ţarina sufletului nostru.

Întrebarea este: care dintre ele va cuprinde întreaga ţarină? Nu se poate spune că Eva reprezintă natura noastră instinctivă, iar Maria, pe cea conştientă – ci instinctul
şi conştiinţa pervertită o reprezintă pe Eva, iar instinctul şi conştiinţa dumnezeiască, pe Maria. De partea Evei se află duhul necurat, de partea Mariei Duhul Sfânt.

Şi înaintea ta, omule, se ridică zilnic o întrebare mare cât cosmosul şi lungă cât istoria lumii: cui vei veni în ajutor, femeii care te trage în prăpastie sau Femeii care te înalţă în Rai? Femeii care s-a logodit cu diavolul sau Femeii care s-a logodit cu Duhul Sfânt? Femeii care vrea să nască un ucigaş sau Femeii care vrea să nască pe Dumnezeu? Într-un cuvânt: femeii sau fecioarei?

Fii viteaz şi ajută Fecioarei! Nu te asemăna soţiei necredincioase a banului, care îi dă un fier puternicului vlah Alia pentru a-l ucide pe Strahinici Banul! (Personaje din poemul epic medieval Sârbesc „Banul Strahinici.” (n. red.)

Extras din Gânduri despre bine și rău – Sfântul Nicolae Velimirovici, Editura Predania.

Previous Post

Heruvicul Liturghiei Darurilor mai-înainte sfinţite

Next Post

Celor care nu găsesc Icoana în Biblie

Related Posts
Total
0
Share