Sfinţii anulează distanţele

– Gheronda, Sfântul Gheorghie, egumenul Muntelui Sinai, cum a mers de la Sinai la Ierusalim și s-a împărtășit[1]?

–S-a dus și s-a întors în clipeală de ochi. A fost răpire.

–Gheronda, a fost în același timp și acolo și în chilia sa?

– Nu a fost în chilia sa, ci în câteva secunde a mers la Ierusalim, s-a împărtășit și în mare viteză s-a întors la Sinai.

–Zbura, Gheronda?

–Avea benzină super. Călătorea cu bilet duhovnicesc.

–Este cu putinţă, Gheronda, ca un Sfânt să se afle în același timp în două locuri?

–Numai Dumnezeu este prezent pretutindeni. Sfinţii merg dintr-un loc în altul cu o astfel de viteză, încât distanţele se anulează; pentru ei nu există distanţe scurte sau lungi. Când eram la sanatoriu, era unul, sărmanul, de mulţi ani bolnav – Haralambie îi spunea. Se logodise cu o soră medicală din sanatoriu. Pe atunci medicii nu aveau mijloacele necesare pentru vindecarea tuberculozei, și acela era în primejdie de moarte. Mama lui, copleșită de durere, a mers la o mănăstire a Sfintei Parascheva ca să se roage. În acest timp bolnavul era la reanimare și medicii nu o lăsau nici pe logodnica lui să intre la el. La un moment dat mama lui o sună la telefon și-i spune: „Nu fi mâhnită! Sfânta Parascheva mi-a spus că Haralambie se va face bine. Mai mi-a zis și aceasta: «Acum mă duc și la Sanatoriul din Lamia, căci și acolo este cineva în primejdie»”. În acea clipă bolnavul s-a făcut bine. După aceasta sora medicală a sunat la Sanatoriul din Lamia și a aflat că, exact în acea vreme, cineva care era în primejdie de moarte acolo, s-a făcut bine ca prin minune. Cu ce viteză a călătorit Sfânta! Dacă o mașină ar fi mers cu o astfel de viteză, s-ar fi dezintegrat. Sfânta nici benzină super nu a consumat, nici cauciucurile nu i s-au stricat.

[1] Sfântul Gheorghie Sinaitul a dorit ca în ziua Învierii să se împărtășească în Sfânta Biserică a Învierii de la Ierusalim. În vremea dumnezeieștii Împărtășiri, în timp ce se afla în chilia sa, s-a pomenit în Biserica Învierii, unde s-a împărtășit din mâinile Patriarhului Ierusalimului. Pomenirea lui se prăznuiește la 11 martie.

Extras din Despre rugăciune– Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.

Previous Post

Cuvinte pentru cei rătăciți sau căzuți pe cale

Next Post

Părintele Spyridon Bailey – A fi ortodox înseamnă să te răstignești

Related Posts
Total
0
Share