Întreaga lume este chemată să răspundă la un nou examen de umanitate în urma cutremurelor devastatoare produse în 6 februarie în Turcia şi Siria. Sunt confirmați peste 25.000 de morţi şi numărul nu încetează să crească de la zi la zi. Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient au suferit cele mai mari pierderi. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, la finalul săptămânii trecute, organizarea unei colecte pentru ajutorarea victimelor cutremurului, iar platforma online ajutacubucurie.ro a fost adaptată pentru acest demers umanitar.
Duminică, 12 februarie, în Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Fanar, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a întâlnit cu membri ai comunităţilor afectate de cutremurul din Turcia, informează romfea.gr. La final, Sanctitatea Sa a săvârşit o slujbă de Trisaghion pentru odihna sufletelor victimelor care au pierit sub dărâmături în cele două ţări. În cuvântul său, Patriarhul Bartolomeu a exprimat grija părintească a Bisericii-mamă pentru supravieţuitori şi echipele de salvare şi le-a transmis condoleanţe celor care şi-au pierdut rudele sau apropiaţii în această tragedie, mai scrie Romfea. Cu binecuvântarea Patriarhului Ecumenic, Mitropolitul Kiril de Imbros și Tenedos a vizitat regiunile din Republica Turcia afectate de cutremur, anunţă Orthodoxia News Agency.
„Ne rugăm doar ca numărul morţilor să înceteze să crească şi să fie salvate cât mai multe vieţi”
Situaţia din Siria este mult mai dramatică, având în vedere contextul geopolitic şi social în care se găseşte această ţară. O slujbă de pomenire pentru cei adormiţi în urma acestei tragedii a fost săvârşită şi în Biserica mănăstirii închinate Maicii Domnului din Balamand, Liban, de către Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient.
Marţi, 7 februarie, cei trei conducători ai Bisericilor creştine din Siria – Patriarhul ortodox Ioan al X-lea, Patriarhul catolic siriac Ignatie al II-lea Aphrem şi Patriarhul greco-catolic melkit Youssef I – au transmis un apel comunităţii internaţionale pentru ridicarea embargoului asupra Republicii Arabe Siriene în vederea acordării ajutorului necesar. „Acest dezastru natural se adaugă calvarului poporului sirian, care continuă să sufere din cauza tragediilor războiului, crizelor, dezastrelor, pandemiei şi dificultăţilor economice dure provocate de inflaţie, de absenţa materialelor indispensabile, a medicamentelor şi a celor necesare pentru traiul zilnic, pentru ca oamenii să supravieţuiască şi să trăiască în demnitate”, se arată în comunicatul emis la Damasc.
Departamentul de relaţii ecumenice şi dezvoltare al Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient (eng. GOPA-DERD) este condus de arhimandritul Meletie Shattahi, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. „Reprezentanţii GOPA-DERD au fost pe teren încă de la primele ore ale dimineţii de luni, 6 februarie, intervenind în regim de urgenţă pentru ajutorarea victimelor afectate de cutremur din Alep, Latakia şi Hama. Am vizitat guvernoratul Alep şi m-am întâlnit cu familiile refugiate în adăposturi. Echipele noastre medicale le-au oferit consultaţii generale, echipamente de monitorizare (glucometre, tensiometre, oximetre), truse de igienă, hrană şi produse de îngrijire pentru copii. Siria nu a mai trecut printr-o asemenea catastrofă de decenii. Pierderile sunt de o tragedie dureroasă. Până în acest moment, familii întregi, femei, copii şi bătrâni sunt blocaţi sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite, fără echipe de salvare care să intervină, în condiţii de temperaturi negative. Este o adevărată catastrofă. Ne rugăm doar ca numărul morţilor să înceteze să crească şi să fie salvate cât mai multe vieţi”, ne-a declarat arhim. Meletie Shattahi. Directorul GOPA-DERD a transmis un cuvânt de mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi întregii Biserici Ortodoxe Române pentru răspunsul prompt de ajutorare a victimelor cutremurelor devastatoare din Siria.
Diac. Alexandru Briciu
Sursa: http://ziarullumina.ro