Stăteam cu mărgăritarele de har acasă, închise într-un dulăpior

Preot Ioan Istrati

Am fost de 20 de ori la Sfântul Ierarh Nectarie pe Insula Eghina. E un Sfânt vindecător, doctor fără de arginți, monah îmbunătățit, teolog de seamă al Preasfintei Treimi, ierarh apărător al adevărului. Îl iubesc mult. Când merg la mormântul lui, iau sticluțe de plastic cu ulei slujit la Sfântul Maslu acolo. Aveam vreo câteva.

Acum vreo trei luni, o doamnă de la mine de la Biserică, mă roagă:

– Părinte, dacă aveți ulei din candelă de la Sfântul Nectarie, din Grecia.

Eu:

– Doamnă, am ceva pe acasă.

Cum am zis, cum am uitat.

Duminica următoare, doamna iar la mine:

– Părinte, vă rog din inimă, ulei de la Sfântul Maslu de la Sfântul Nectarie.

– Da eu, doamnă, da de ce vă trebuie atât de mult?

Ea zice:

– Am pe cumnata mea cu cancer la sân și i-a zis un părinte bătrân de la Dervent ca să se dea cu ulei sfințit de la Sfântul Maslu, de la Sfântul Nectarie. Noi nu putem ajunge în Grecia, vă rog cu mii de lacrimi.

– Bine, doamnă, am zis cam obosit.

Acasă, am scotocit prin dulăpiorul cu sfinte. Am găsit vreo cinci sticluțe de la Sfântul Nectarie. Stăteau acolo așteptând în tăcere. Niciodată nu mă dădusem cu ele. I-am dus, doar ca să scap de gura ei. În nesimțirea mea, vedeam asta ca pe un demers exotic, ca pe o insistență a unei doamne cu idei fixe. N-are untdelemn sfințit de la Sfântul Maslu de oriunde? Vrea neapărat de la Sfântul Nectarie. Ok.

Luna trecută, în pandemie, apare doamna cu mască pe față, îmi ia mâinile și începe să plângă în hohote. Apoi îmi spune:

– Părinte, cancerul era imens, cât o pară, voiau să-i extirpeze sânul, dar de când se dă cu ulei de la Sfântul, cancerul a tot scăzut. A ajuns cât o cireașă mică.

M-am cutremurat de puterea rugăciunii Sfinților. Și mai mult decât atât am plâns uriașa mea nesimțire, care stăteam cu mărgăritarele de har acasă, închise într-un dulăpior.

Cât suntem de orbi la milostivirea lui Dumnezeu și cum trece pe lângă noi, iar noi ne prefacem că nu L-am văzut niciodată.

Cât de infinit ne iubește Dumnezeu!

Previous Post

Cântare de laudă la Sfântul Simeon Metafrast

Next Post

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina

Related Posts
Total
0
Share