Știre de ultimă oră: la doar câțiva km de Ierusalim în urmă cu puțin timp s-a petrecut o înviere!

Preot Alexandru Lungu

Este freamăt mult în cetate. La doar câțiva km de Ierusalim în urmă cu puțin timp s-a petrecut o înviere.

Da, da, ați auzit bine. Lazăr, fratele Martei și al Mariei, mort de 4 zile, a fost readus la viață. Nu s-a viralizat pe Facebook sau Tik Tock minunea, dar zvonurile se propagă și în lipsa acestor instrumente. Se aude că în spatele acestui miracol se află un oarecare profet din seminția lui David. Un tânăr visător de numai 33 de ani, care aproape zilnic vorbește despre iertarea vrăjmașilor și iubirea oricărei ființe de pe pământ, cu bune și rele. Împărăția Sa nu ar fi de pe pământ și mai mult decât atât există căi de a o parcurge și noi, cu efort și sudoare.

În Ierusalim este tulburare mare în rândul marilor partide de preoți și învățători ai legii. Acest personaj le strică toate planurile și insuflă oamenilor o învățătură pe care ei nu găsesc momentan soluții de a o contracara. Nu este despre bani și daruri, despre bogăție și frică ceea ce propovăduiește Iisus. El are în vedere acceptarea celui slab și păcătos. În casa Tatălui Său se intră pe bază de pocăință și nu de cotizație la Templu.

Culmea tupeului, o secundă de îndreptare cântărește mai mult decât o viață de risipire, strigă pe ulițele cetăților și pe drumurile prăfuite, acest idealist notoriu. Ierusalimul se cutremură de emoție la aflarea veștii abia ajunse la porțile cetății. Iisus vine să viziteze capitala. Intrarea o face contrar așteptărilor contestatarilor Săi. Pe un măgar și având în jurul său doar Apostolii, cei mai mulți oameni simpli și fără carte.

Mulțimea Îl adulează și aștern flori și ramuri pe traseul parcurs de Dânsul. Alții își sacrifică haina de pe ei, singura avere din viață, așternându-o pe drumul prăfuit, doar-doar vor primi tămăduire la atingerea de pașii Lui. Copiii devin și mai insistenți aclamându-L și așezându-L pe un piedestal: “Osana , Fiul lui David”.

Toți sunt cuprinși de entuziasm și emoție la vederea unei asemenea desfășurări de forțe. Fără pregătire și repetiție, cum se petrece de regulă înainte de a sosi regele în cetate. Doar Iisus rămâne neatins de aceste epitete și aclamații gălăgioase. Știe El prea bine, aceeași mulțime peste doar câteva zile va striga îmbătată de lepra păcatului: Răstignește-L!

Degeaba bucurie și entuziasm, dacă peste câteva ceasuri bătăi și batjocură. Pentru ce atâta pregătire și adulație, dacă urmează crucea și trădarea?

Ziua se încheie și Ucenicii se văd deja așezați pe scaun de stăpânire. Doar tânărul Iisus rămâne lucid și le astâmpără naivitatea: Rugați-vă, ca să nu intraţi în ispită!

E același tablou și astăzi, aceeași mulțime, doar actorii s-au schimbat. Tot pe Crucea Golgotei va fi așezat Hristos și anul acesta, de noi, cei care Îi purtăm numele. Tot pântecele va fi prioritatea și curățenia de pe lângă case. Doar pentru lumina de la 12 noaptea vom găsi timp poate puțin și repede acasă. Însă Hristos învie și anul acesta și ne oferă aceeași bucurie nemeritată. Chiar dacă la câțiva km de noi unii suferă, alții atacă. Hristos nu Se abate de la misiunea Sa, aceea de a ridica încă o dată lumea din păcate, oricât de ignorat ar fi, indiferent câți Îl vor urma. Hristos va învia, încăpățânându-Se să-Şi continue revoluția până la finalul zilelor.

Previous Post

Evanghelia zilei (Ioan 11, 1-45)

Next Post

Pelerinajul de Florii în vremea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv

Related Posts
Total
1
Share