Supă de fasole

Ingrediente (pentru 8 – 10 porții):

1 jumătate de kg de fasole
4 cepe uscate
3 morcovi
1 legătură mică de țelină
sare
ardei roșu iute (opțional)
200 ml ulei
puțină mentă, proaspătă sau uscată (opțional)


Se varsă boabele de fasole pe masă sau pe o tavă și se alege fasolea (de multe ori, printre boabe mai sunt și pietricele). E foarte neplăcut și-n același timp periculos să te trezești cu o pietricică în gură, în timpul mesei. Se spală fasolea de 2-3 ori, pentru îndepărtarea prafului și a conservaților pe care-i conțin toate legumele boabe și care împiedică apariția gângăniilor. Se acoperă cu apă rece și se pune la fiert, la foc normal. Nu e nevoie să fie lăsată la înmuiat de cu seară, așa cum se recomandă în cazul năutului, deoarece coaja își mărește volumul și se întărește.

După aproximativ 20 de minute se ia de pe foc, se strecoară și se pune din nou la fiert, și de această dată tot în apă rece. Această operațiune, de schimbare a apei în care fierbe fasolea, este obligatorie, pentru ca supa să nu producă balonare celor care o vor mânca.

Ceapa, morcovii și țelina, odată curățate, spălate și tăiate mărunt, se aruncă în oală atunci când începe să clocotească fasolea. La fiecare 15 minute, amestecăm și adăugăm puțină apă rece de la robinet. ATENȚIE! E important ca apa să fie rece și nu caldă. În acest fel se reduce timpul preparării supei de fasole. Depinde și cum o preferăm, mai scăzută sau nu; în funcție de asta, mai spre sfârșit, adăugăm uleiul, pasta de roșii rărită cu puțină apă, sarea și mirodeniile.

E de preferat, totuși, să o luăm de pe foc de îndată ce începe să se îngroașe. Pentru că acest fel de mâncare se poate mânca pe tot parcursul anului, se servește cu salate de sezon. Foarte potrivite drept garnitură, începând din septembrie și până în mai, sunt diferitele feluri de murături, în oțet sau în sare (inclusiv pește: sardele, hamsii, macrou și hering).

Acest fel de mâncare se poate prepara și fără ulei.


PROVERB

Bob cu bob se umple sacul de fasole.

Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.

Previous Post

Un om plângea cu sufletul smerit

Next Post

Rugăciunea șoferului

Related Posts
Total
0
Share