Ingrediente (pentru 8 porții):
1,5 – 2 kg de pești de recif
5 cartofi potriviți
2 cepe
4 morcovi mari
5 lămâi
țelină și puțin pătrunjel
1 legătuă mică de mărar
piper negru măcinat
sare, după preferință
200 – 300 ml ulei de măsline
Când spunem pești de recif, ne referim la peștii care trăiesc între stânci și în locuri pietroase, aproape de țărm: biban de mare dungat, biban de mare, corb de mare, scorpie de mare, bou de mare, rândunică de mare, vulpe de mare, anghilă, pește pescar și mulți alții.
Se poate face supă de pește și din pești mai de soi, adică din pește dulgher, cod proaspăt și biban roz.
Se curăță peștele de solzi și de viscere. Se spală foarte bine și se așază într-o strecurătoare să se scurgă bine. Se curăță, apoi, cartofii, cepele, morcovii, țelina și se spală. Se taie toate legumele în cuburi de un centrimetru, un centrimetru jumătate.
Se pun peștii întregi într-o oală, într-un litru jumătate de apă și se dă oala la foc mare. Când începe să fiarbă, se adaugă în oală și legumele pe care le-am pregătit mai devreme, apoi sarea și uleiul.
Se lasă la fiert toate aceste ingrediente timp de aproximativ 25-30 de minute și apoi se ia oala de pe foc. Când se răcesc, după aproximativ un sfert de oră, se scurg și se lasă în strecurătoare, iar zeama se păstrează în oală, pentru pregătirea supei.
Legumele pe care le-am ținut la scurs în strecurătoare se întind pe o tavă ca să se răcească mai repede și se separă carnea de oase. Se aleg adică oasele și cartilagiile, pe care le aruncăm. Putem, pentru înlesnirea muncii noastre, să fierbem în oale diferite legumele tăiate mărunt și peștele. Se curăță peștele și de oasele mărunte și apoi se pun toate îngredientele în același recipient. Peștele curățat de oase și legumele fierte se pun din nou în oala în care am păstrat zeama. Se dă din nou oala la foc și se lasă supa să fiarbă timp de 15-20 minute. Înainte de a lua oala de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, mărarul, piperul, chimenul și sucul de lămâie.
Supa este gata.
PROVERB
Noi nu avem nici pâine, iar motanul mănâncă pește.
Despre avva Macarie se spune că, atunci când se întâmpla să se găsească în tovărășia altor frați, își spunea sieși: ”Dacă-ți dau vin, să-l bei de dragul fraților. Pentru fiecare pahar de vin, nu vei bea o zi întreagă niciun pic de apă.”
Frații, ca să-l mulțumească, îi ofereau vin, iar avva, ca să se pună pe sine la încercare, îl primea bucuros. Ucenicul său, însă, care știa canonul ascuns pe care bătrânul și-l luase, spuse odată altor frați: ”Pentru numele lui Dumnezeu, nu-i mai dați vin. Căci după aceea, în chilia sa, se va pune pe sine la grea încercare.” Și îndată ce frații au aflat despre canonul pe care avva și-l luase, au încetat să-i mai ofere vin.
Din Pateric.
Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.