Umil slujitor al Altarului

Preot Alexandru Lungu

Acum 8 ani săvârșeam prima Sfânta Liturghie de Duminică ca preot nou hirotonit. Emoțiile erau peste măsură și uneori aveam impresia că mă voi îneca de această responsabilitate pentru care nu ești niciodată suficent de pregătit.

La momentul hirotoniei există un moment 0, atunci când tânărului diacon îi este oferit în mâini Sfântul Agneț (cel care va deveni la momentul epileclezei Trupul lui Hristos). Tata mi-a spus că acest unic moment din viața unui viitor preot nu trebuie irosit și aşa cum el la rândul său a fost învățat să ceară darurile Duhului Sfânt peste dânsul (unii cer harul cuvântului, alții al rugăciunii, sunt și din aceia care îndrăznesc mai departe și cer puterea de a scoate demonii din oameni), îmi aduc aminte ca și cum ar fi fost astăzi că am fost copleșit de emoții și am izbucnit într-un plâns incontrolabil. Nu am putut cere nimic și am uitat complet tot ceea ce fusesem îndemânat să fac.

După finalul slujbei, IPS Pimen m-a chemat și mi-a spus câteva cuvinte pe care le păstrez la inimă, după care mi-a citit rugăciunea hirotesiei în duhovnic. Fără să știu cu adevărat ce înseamnă să asculți zeci de mărturii și mai ales câte ispite se află în spatele preoției, întrucât una este să le privești echidistant și alta e să te iei la trântă cu ele, pot spune cu mâna pe inimă că dacă ar fi să dau timpul înapoi probabil aș fi amânat (de parcă ar fi posibil) momentul hirotoniei. Aveam 23 de ani și 2 săptămâni de când ma unisem cu soția mea în Taina Cununiei. Doi copii naivi, fără prea multe posibilități materiale, fără casă, dar aruncați atât de repede în focul cel plin de provocări al preoției.

Preoția este cea mai frumoasă lucrare din câte există pe pământ, cu tot respectul pentru toate celelalte vocații. Sunt două posibilități când faci acest pas: 1. Te lași modelat de slujbe, de oameni, de duhovnicul care te ridică, îți împlinești perfect din punct de vedere menirea ca slujbaș al Domnului. 2. Te arunci cu capul înainte și mereu te lași dus de adierea harului, care nu te pregătește pentru următoarea acțiune, în acest caz vei fi vulnerabil, vei suferi mai mult, nu vei avea parte de prea multă liniște. Totuși Dumnezeu te va cerceta periodic și îți va reseta slujirea, aducându-ți mereu coborâri și ridicări, asa încât să rămâi umil slujitor al Altarului și niciodată stăpân. Sus inimile!

Previous Post

Niciun bine nu se face fără ajutorul lui Dumnezeu și niciun rău fără îngăduința Lui

Next Post

Apostolul zilei (Efeseni 2, 14-22)

Related Posts
Total
0
Share