Viața are gust

Preot Savatie Baștovoi

Viața are gust. Omul care nu poate aprecia just gusturile, nu poate înțelege pe altul.

De pildă, există mii de fructe, mii de legume, fiecare cu gustul, mirosul și consistența sa. Mii de vinuri, de băuturi felurite. Este cu neputință să ne placă toate. Dar motivul pentru care nu ne place ceva poate fi exact motivul pentru care altcuiva place. Și invers.

De aici am înțeles cît sîntem de diferiți și că Dumnezeu s-a gîndit la fiecare dintre noi, ca nimeni să nu rămînă fără ceva pe gustul său.

Dar oare voi spune că un fruct, o mirodenie, un vin nu este bun doar pentru că nu îmi place mie? Sigur că nu. Oamenii cu o arie largă de gusturi sînt mai bucuroși și mai grabnici să bucure pe alții.

Bătrînii postitori și rugători cu care am mîncat nu o dată, se minunau de fiecare dată de gustul mîncărurilor, iar în această bucurie cu care observau bunătatea gusturilor era ceva umilitor de înălțător, slavă și mulțumire era în uimirea lor, acea mulțumire de care vorbea Apostolul Pavel.

Se spune că pînă și marele între pustnici Arsenie, la coacerea roadelor, cerea un fruct din care gusta, în fiecare an, o dată, ca să se minuneze de gustul făcut de Dumnezeu, dîndu-I slavă.

Bucurați-vă și voi, dar mai mult bucurați-vă cînd faceți bucurie celorlalți!

Previous Post

Hristos, împlinirea profeţiilor

Next Post

Imnul rugăciunii isihaste

Related Posts
Total
0
Share