Zi de mare sărbătoare în cetatea Sucevei

În ziua de prăznuire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii ortodocşi români cinstesc şi sărbătoarea Aducerii Sfântului Ioan cel Nou la Suceava. Deşi ziua de prăznuire a Sfântului Ioan cel Nou este la 2 iunie, tradiţia cinstirii acestui Sfânt Mucenic se face şi în ziua când cinstitele lui Moaşte au fost aduse la Suceava. Vineri, manifestările prilejuite de hramul Sucevei au culminat cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Credincioşi din mai multe părți ale ţării au venit la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava încă de miercuri, 22 iunie, pentru a participa la tradiționala procesiune „Calea sfinților”. Au ajuns, ca în fiecare an, și pelerinii din Maramureş care, după ce s‑au închinat cu evlavie la Sfintele Moaşte, au rămas până în ziua hramului, cântând pricesne sub teii din curtea catedralei.

Racla cu Moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou a fost așezată încă de miercuri spre închinarea pelerinilor, într‑un baldachin special pregătit și împodobit, în curtea așezământului monahal.

Programul manifestărilor dedicate sărbătorii Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a debutat în ziua praznicului încă de la ora 6:00 cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a Acatistului Ocrotitorului Sucevei. Apoi, soborul slujitor s‑a îndreptat către Altarul amenajat în incinta Catedralei Arhiepiscopale, unde Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pentru a încununa acest moment prin împreună‑rugăciune, părtași la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autoritătilor locale, civile și militare, personalităţi din lumea academică și culturală, dar și o parte dintre diaconii și preoții parohi suceveni, alături de stareţii şi stareţele de la mănăstirile din zonă.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu. La momentul împărtășirii clerului, arhid. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat formele pe care le poate îmbrăca mucenicia în zilele noastre, în legătură cu viața celor doi mari finți prăznuiți la 24 iunie:

„Viața noastră este o suită de nașteri și de morți, de răstigniri și de învieri, de cer senin și de furtună, de umbre și de lumini. Toate acestea pot fi așezate sub egida muceniciei. Căci astăzi cinstim doi Mucenici – pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Și cea mai alesă cinstire pe care Dumnezeu și Sfinții Lui o așteaptă de la noi este încercarea înscrierii noastre spre starea de mucenicie. Lucru greu, dar absolut necesar și dătător de un puternic sprijin duhovnicesc, folos duhovnicesc. […]. Și pentru călugăr, și pentru cel din lume, mucenicia se arată în multe lucrări, căci toți suntem chemați să păzim credința cea adevărată, într‑o lume cu atâtea ispite. Mucenicie este și ancorarea noastră în duhul nădejdii, când sunt atâtea chemări ca să ne așezăm nădejdea în multe alte lucruri. Mucenicie este și starea noastră de iubire de Dumnezeu și de oameni, căci inima noastră se duce adesea spre alte iubiri, decât iubirea cea jertfelnică pentru Dumnezeu și pentru oameni. Mucenicie este, în ziua de astăzi, și abstinența față de tehnologia digitală, când omul este acaparat de aceasta. De asemenea, lupta împotriva duhului lumii este stare de mucenicie, căci Sfântul Paisie Aghioritul spunea că, în zilele noastre, este mai grea lupta împotriva duhului lumii, decât împotriva demonilor”.

La finalul slujbei, după rugăciunea de dezlegare rostită de Întâistătătorul Arhiepiscopiei Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel, ierarhilor prezenți, soborului slujitor, clericilor eparhiei, autorităților centrale, județene şi locale, tinerilor, profesorilor, precum și credincioșilor și tuturor celor care s‑au implicat în buna organizare a sărbătorii sau au participat la sărbătoarea hramului:

„Felicităm pe toţi cei care aţi fost evidenţiaţi, pe toţi cei care purtaţi numele Sfinţilor pomeniţi astăzi şi pe toţi cei care aţi reuşit să vă închinaţi la Moaştele Sfântuţului nostru. Tuturor vă doresc ani mulţi şi buni, cu sănătate şi sporite împliniri! Închei, iubiţi credincioşi şi credincioase, prin a mulţumi Preamilostivului Dumnezeu pentru faptul că, după doi ani de boală şi, mai nou, de război, ne‑a îngăduit să fim împreună şi să ne putem vedea feţele descoperite”, a subliniat IPS Părinte Calinic.

La finalul cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a dăruit Mitropolitului Moldovei, precum și tuturor ierarhilor prezenți, medalia jubiliară, dar și Icoana și hrisovul dedicate Anului Jubileu „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”.

În continuare, pr. Constantin Oprea, consilier cultural în cadrul eparhiei, a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii medalii jubiliare, în semn de prețuire și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin‑ortodoxe românești, în contextul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghie” a mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Sursa: http://ziarullumina.ro.

Previous Post

În fața gândului de a fi pe placul lumii, să punem acel strașnic „Nu!” al Sfintei Elisabeta

Next Post

Portul popular românesc – poartă către Cer

Related Posts
Total
0
Share